• C Novo mesto
  • 21:02
  • Ned, 26.06.2022

Satelitski internet Starlink pri nas naslednje leto?

Satelitski internet je na začetku tega leta dobil nov zagon in nov začetek. Tesla je s svojim projektom Space X oziroma Starlink poskrbela za veliko mero navdušenja v razredu satelitskega interneta, ki je zadnja leta v stagniranju. Internet prek saliteta je še vedno namenjen uporabi na lokacijah, kjer ni mogoče zagotoviti klasičnega interneta, obenem pa je tudi signal bolj šibak. Kaj je za satelitski internet pomenil napredek Starlinka in kaj sploh satelitski internet je?

Kaj točno je satelitski internet in kaj ponuja?

Satelitski internet je delo, ki ga opravljata dve točki v samem gospodinjstvu, če ne omenjamo očitnega orodja, ki je satelit. Prvi del opreme je satelitski krožnik ali antena. Drugi del opreme pa je sprejemnik in oddajnik signala ali modem. Brez tega vse skupaj ne bo delovalo tako, kot bi moralo in še vedno bi bili brez interneta. In zakaj ste brez interneta?

Internet preko satelitske tehnologije je namenjen zagotavljanju dostopa do interneta preko satelita uporabnikom. Ima svoje omejite, a v osnovi ga zagotavljata širina dostopa do interneta in navigiranje prek sistema za oddajanje in sprejem podatkov. Storitev interneta je odvisno od komercialnih in tehničnih zmogljivosti tehnologije, ki omogoča dostop do interneta. Uporablja se ga predvsem na lokacijah, kjer ni možno opraviti klasične povezave z internetom (kabelska povezava) ter na področjih s slabim signalom.

Satelitski internet Starlink podjetja Space X prihaja z naslednjim letom?

Starlink podjetja Space X, ki ga ima v lasti Elon Musk, je na začetku letošnjega leta uspel veliki met. Starlink je namreč satelitski internet, ki je že skoraj celo leto na voljo uporabnikom v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Grčiji, Franciji in na Hrvaškem. Takoj je postalo jasno, da si želi podjetje svoje usluge razširiti tudi v druge države v Evropi in po svetu, kamor seveda paše tudi Slovenija. Takoj so bila možna prednaročila na SpaceX Starlink, kjer je bilo potrebno oddati lokacijo, osebne podatke in elektronski naslov. Stroške so predstavljale štiri komponente. Prednaročilo je stalo 80 evrov, nakup strojne opreme je stal 500 evrov, stroški pošiljanja so stali 60 evrov in mesečna naročnina, ki je stala 100 evrov.

Seveda bi se oziroma se bodo te cene v prihodnosti znižale, ko bi celotna ponudba že bila tako razširjena, da bi nastalo tudi več konkurence. A za zdaj so cene precej visoke, četudi naj bi bil sistem že v začetku naslednjega leta na voljo tudi v Sloveniji. Privoščili si ga bodo lahko le redki, a je še vedno vprašanje, kako dobro se bo obnesel. Ponudba, ki jo beleži Starlink v hitrosti prenosa podatkov se giba med 35 in 100 MB na sekundo, hitrost nalaganja med 5 in 20 MB na sekundo, zakasnitveni čas pa med 25 in 35 milisekundami. Tudi te številke bodo sodeč po obljubah vedno manjše. Ena izmed tematik, ki jih Starlink še vedno pušča odprto je internet na letalih, a to je že vprašanja za kdaj drugič.

  • Hitrost prenosa podatkov s Starlinkom – 35 do 100 megabajtov na sekundo
  • Hitrost nalaganja s Starlinkom – 5 do 25 megabajtov na sekundo
  • Zakasnitveni čas s Starlinkom – 25 do 35 milisekund (zmanjšalo na 20 milisekund)

Spomnimo se kako je SpaceX v atmosfero poslal več kot tisoč petsto svojih satelitov in s tem sprožil številna ugibanja o njihovih načrtih za to. Pojavljajo se je veliko teorij zarote, ki so se hitro končale, ko so ljudje lahko dostopali do hitrejšega interneta.

Starlink satelitski internet naj bi v Slovenijo prišel z naslednjim letom, Hrvati ga že imajo

Starlink satelitski internet naj bi v Slovenijo prišel z naslednjim letom, Hrvati ga že imajo

Satelitski internet v Sloveniji je na voljo pri več ponudnikih

Satelitski internet oziroma satelitski sistem Toolway uporablja tehnologijo za oskrbo s hitrim pirokopasovnim dostopom do interneta. Trenutno je v Sloveniji preko sistema Toolway mogoče naročiti storitev z možnostjo maksimalne hitro 22 MB na sekundo prejemanja in 6 MB na sekundo oddajanja podatkov. Na voljo je več različnih paketov za poslovne uporabnike, ki jih ti nato prodajo naprej fizičnim osebam.

V Sloveniji lahko do satelitskega interneta dostopamo preko večih ponudnikov, ki se ukvarjajo tudi s telefonijo. To se seveda Telekom Slovenije, Telemach in drugi, ki v svojih shemah ponujajo tudi satelitski internet. Pred izbiro se posvetujte s strokovnjakom in dobro premislite, če tajo uslugo zares potrebujete. Velika prednost Slovenije je njena velikosti, ki omogoča izjemno dobro pokritost s signalom in širokopasovnim internetom. To morati biti že iz samega finančnega vidika boljši izbiri, vsaj za zdaj. Bomo videli kako bo napredoval SpaceX Starlink, ki naj bi po napovedih v Slovenijo prišel že z naslednjim letom.

Omrežje satelitov, ki pomagajo pri vzpostavljanju internetne mreže našemu planetu

Omrežje satelitov, ki pomagajo pri vzpostavljanju internetne mreže našemu planetu

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, starlink.com

dolenjske toplice