• C Novo mesto
  • 19:06
  • Pet, 22.09.2023

Apokalipsa na Koroškem, oglasila se je županja Črne: “Počutim se tako nemočno kot še nikoli, kraj Žerjav je uničen!”

Celotno regijo še vedno ogrožajo poplave in vse več zemeljskih plazov.

ČRNA NA KOROŠKEM –  Za številnimi Korošci je težka noč. Območje Črne na Koroškem je še naprej odrezano od sveta, saj je v Mežiški dolini in tudi drugod po Koroški poškodovanih veliko mostov in cest, prekinjena je dobava elektrike in vode, marsikje ni telefonskih povezav. Na poti v Črno je vojska, ki je v regiji pomagala že v petek, prav tako gasilci od drugod.

Kako pomagati prizadetim v poplavah?

Rdeči križ Slovenije:
Pošljite SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919 
Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Slovenska karitas:
Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS5 oz. KARITAS10 na številko 1919 
Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.

Celotno regijo še vedno ogrožajo poplave in vse več zemeljskih plazov, k sreči pa je minulo noč manj intenzivno deževalo, je za STA davi dejal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

To je Slovenija: gasilci z vseh koncev na pomoč na Koroško in v Savinjsko dolino (nadlani.si)

„Nimam besed, da bi izrazila žalost ob taki katastrofi,“ je spletni portal Koroška Čveka povedala  Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem. „Počutim se tako nemočno kot še nikoli. Iz Žerjava, kjer so jim na pomoč priskočili tudi mežiški gasilci, so jo sporočili, da je kraj uničen. Prebivalce so evakuirali v višja nadstropja. Prav tako so iz hiš in stanovanj izselili prebivalce v drugih naseljih Črne na Koroškem. Sem pa pomirjena, da so vsi preskrbljeni in izven nevarnosti,“ še pove županja, ki se je predčasno vrnila z dopusta, a zaradi poplav obtičala v Ljubljani.

Prizadeta je celotna regija, najbolj pa Mežiška in Mislinjska dolina skupaj z Dravogradom, v Dravski dolini pa je po sedanjih podatkih največ težav zaradi zemeljskih plazov in zalitih objektov na območju občin Vuzenica in Podvelka, ni pa tako hudih poškodb infrastrukture kot v Mežiški in Mislinjski dolini.

“S Črno na Koroškem imamo še vedno povezavo samo prek regijskega centra za obveščanje z gasilci v gasilskem domu, vse ostale zveze ne delujejo, tako da tudi ne poznano razsežnosti nesreče v občini. Glavna prioriteta danes je najti pot do občine Črna, da lahko tja spravimo pomoč v moštvu, tehniki, tudi hrano in vodo, primanjkuje jim tudi dizelskega goriva za agregate,” je razmere opisal Matijevič.

V petek je pri intervencijah na Koroškem pomagalo več kot 120 gasilcev iz Pomurja, del teh je ostal do danes, prihajajo pa tudi novi iz Pomurja, prav tako na Koroškem danes pričakujejo pomoč gasilcev z Dolenjske. Že v petek so na Koroškem v intervencijah pomagali pripadniki Slovenske vojske (SV) s tehnično opremo, ki so prespali v prevaljski občini in so danes na poti v Črno.

Marsikje v regiji ni pitne vode, saj so poškodovani vodovodi, zato bo predvsem v Mežiški dolini danes prednostna naloga zagotoviti pomoč gasilcev s cisternami z vodo. Prav tako sta na poti na Koroško dve cisterni SV, je povedal Matijevič.

V Dravogradu so v petek zaradi nevarnosti proženja plazov evakuirali okoli 150 ljudi, evakuacije pa so bile tudi drugod po regiji. Na Ravnah na Koroškem, kjer prav tako ne pomnijo takšnih poplav, je zaradi naraslih vodotokov davi še odrezan del naselja Dobrije.

Matijevič ponovno poziva vse ljudi, da naj ne hodijo na pot, če ni nujno. Davi so namreč na Prevaljah že reševali osebo, ki je bila ujeta v vodi na cesti. Matijevič se vsem, ki sodelujejo v intervencijah in pomagajo, zahvaljuje za pomoč, vse pa prosi za potrpežljivost.

Slovenski kolesarski as po zmagi na Poljskem: celotno nagrado bo dal za prizadete v poplavah (nadlani.si)

Ponoči reševali 2000 ljudi iz kampa v Čateških Toplicah, evakuacija tudi v Medvodah (nadlani.si)

Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm (nadlani.si)

Srce in pol: slovenski nogometaš Nik odstopi hišo poplavljenim,ex-nogometaš Marinko pa kar svojo dvorano (nadlani.si)

Kaj dela slovenska vladajoča politika v času katastrofe? Na terenu (le) Šarec (nadlani.si)

Dončić v Atenah misli na poplavljeno Slovenijo, tole je objavil na Instagramu (nadlani.si)

Današnje poplave v Sloveniji vzele več življenj, za gorah strela ubila planinca (nadlani.si)

Voda zaliva slovenske avtoceste, dve zaprti, tu seznam vseh zaprtih cest (nadlani.si)

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah (nadlani.si)

Vrag vzel šalo! Evakuacija v Celju (nadlani.si)

Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm (nadlani.si)

Medtem pretoki reke Drave na meji z Avstrijo niso kritični. Po podatkih, ki jih je Matijevič dobil od Dravskih elektrarn, bo pretok reke na meji z Avstrijo pri Dravogradu naslednjih 24 ur pod 1000 kubičnih metrov na sekundo, kar je bistveno manj, kot je bilo ob poplavah novembra 2012. Okoli 7.30 je bil pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd dobrih 900 kubičnih metrov na sekundo, pri hidroelektrarni Fala pa 1660 kubičnih metrov.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Facebook