• C Novo mesto
  • 12:17
  • Sob, 27.11.2021

Dana dva milijona evrov namenja za investicije

V mirnskem podjetju Dana so predstavili rezultate poslovanja v prvih štirih mesecih letošnjega leta in rezultate najnovejše raziskave o kakovosti slovenskih embaliranih voda.

MIRNA – V prvih štirih mesecih letos je podjetju Dana uspelo ustvariti štiri milijone evrov čistega prihodka iz prodaje, kar je za štiri odstotke nad načrtovanim. Mirnsko podjetje je 73 odstotkov celotne prodaje ustvarilo na slovenskem trgu in 27 odstotkov na trgih zunaj Slovenije, je povedal direktor Marko Hren. Med največjimi slovenskimi kupci so Mercator, Spar, Engrotuš in Lidl. Med izvoznimi trgi so največji Hrvaška, Slovaška, Italija, Rusija, Kitajska in ZDA. S polproizvodi, ki so prav tako pomemben del Daninega prodajnega programa, pa so vedno bolj zastopani na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Kosovem in v Makedoniji, pravijo v podjetju.

Za letos in prihodnje leto v Dani načrtujejo tudi investicijska sredstva v višini dveh milijonov evrov. Do zdaj so že izpeljali investiciji v dve orodji za novi PET plastenki, in sicer za polnjenje vode v 1L PET embalažo in polnjenje sirupov v 1L PET embalažo. Do konca letošnjega leta načrtujejo začeti še z investicijo v linijo za polnjenje sokov, nektarjev in sadnih pijač v večslojno kartonsko embalažo ter linijo za polizdelke.

V prvih štirih mesecih letos so v podjetju Dana razvili tudi skupno 11 novih produktov. Razvili so tri nove okuse negaziranih brezalkoholnih pijač Dana Fruty, polnjenih v pol in 1,5-litrske plastenki. Kategorijo Pika sadni sirupi so preimenovali v Dana sadni sirupi in dodali štiri nove okuse. Najpomembnejši razvojni produkti so nova kategorija sadnih sirupov Dana, ki vsebujejo le naravno prisotne sladkorje iz sadja, so brez dodanega sladkorja, sladil in konzervansov. Kategorijo naravno mineralna voda pa so razširili z litrsko plastenko.

Sicer v Dani po desetih letih spet zaposlujejo. Konec aprila letos je bilo v podjetju 90 zaposlenih, do konca leta pa načrtujejo zaposliti še štiri delavce v proizvodnji. Kot pravijo v Dani, so letos  začeli tudi s prenovo temeljnega kadrovskega procesa s sistemizacijo delovnih mest.

V tem mirnskem podjetju so letos že petič zapored izvedli tudi IFS presojo za pridobitev certifikata IFS Food (International Food Standard) za področje hrane. Gre za mednarodni standard za ocenjevanje dobaviteljev v živilsko predelovalni industriji, ki je namenjen predvsem trgovcu kot orodje za preverjanje kakovosti in varnosti izdelkov dobavitelja – proizvajalca živil. Standard obsega več kot 250 zahtev, preverja pa se celoten sistem notranjega nadzora, od surovin do distribucije in skrbi za kupca. Vsako leto pridobljeni certifikat IFS je podeljen na višjem nivoju – letošnji rezultat kaže, da so v Dani izpolnili  96.81 odstotka vseh zahtev standarda.

Po desetih letih pa so letos v Laboratoriju za rastlinsko aplikativno citogenetiko ponovili test, s katerim ugotavljajo kakovost slovenskih embaliranih voda. Test je pokazal, da ima Dana naravna mineralna voda v primerjavi z ostalimi slovenskimi embaliranimi vodami še vedno najnižjo raven genotoksičnosti in najmanjšo splošno toksičnost.

Sicer pa se je prvi mož Dane ob predstavitvi poslovnih rezultatov dotaknil tudi poplav na Balkanu in povedal, da so na območje Bosne in Hercegovine kot humanitarno pomoč poslali 100.000 litrov ustekleničene vode.

J.S.
(Foto: N.M.)