• C Novo mesto
  • 13:25
  • Sob, 27.11.2021

Dobrote Dolenjske – razpis

Poročali smo že, da so v okviru kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske predstavili sistem vzpostavitve in podeljevanja pravice do uporabe te kolektivne tržne znamke.

TREBNJE – Postopek pridobitve certifikata Dobrote Dolenjske so pred dnevi predstavili člani Strokovne komisije za ocenjevanje: dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Franc Jezeršek. Pridelke in kulinarične izdelke lahko ponudniki na ocenjevanje prijavijo do 20. maja, jedi in pijače v gostinskih obratih pa do 15. junija.

V nadaljevanju objavljamo javni razpis.

 

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline objavlja

RAZPIS

za pridobitev pravice do uporabe kolektivne tržne znamke DOBROTE DOLENJSKE

S kolektivno tržno znamko DOBROTE DOLENJSKE

želimo poudariti in izpostaviti kakovost in prepoznavnost

tipične dolenjske kulinarike, rokodelskih izdelkov, prireditev in doživljajskih programov

ter njihovih ponudnikov.

 

Za pridobitev kolektivne tržne znamke DOBROTE DOLENJSKE se lahko prijavijo registrirane pravne in druge osebe, ki ponujajo pridelke, izdelke in storitve oz. objekti z območja Dolenjske regije, ki na severu meji na reko Savo, na zahodu sega do Blok in Kolpe, na jugu in vzhodu pa do državne meje.

 

Kolektivna tržna znamka Dobrote Dolenjske se uporablja za označevanje geografskega izvora-porekla in  kakovosti:

–          pridelkov (npr.: sadja, zelenjave, poljščin, svežih zelišč in začimb) in prehranskih izdelkov (npr.: iz mleka, mesa, sadja, zelenjave, žit ipd.)

–          pripravo in ponudbo jedi in pijač v gostinskih obratih,

–          rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja,

–          doživljajskih turističnih produktov / programov,

–          doživljajskih turističnih vodenj,

–          organiziranih kulinaričnih prireditev in dogodkov,

–          nastanitev v različnih tipih nastanitvenih obratov,

–          gostinskih prehrambenih obratov različnih tipov,

–          drugih različnih tipov aktivnosti in izdelkov ter drugih vsebin na območju Dolenjske regije.

 

 

Ocenjevanje pridelkov, izdelkov in storitev oz. objektov bo potekalo postopoma. V prvi polovici leta bodo ocenjevanja potekala v naslednjih terminih:

–          do 20. maja 2014 prijava za pridelke in kulinarične izdelke; prinos in ocenjevanje bo potekalo 29. maja 2014 ob 14. uri v Gostilni Rakar. Izdelke dostavite na dan ocenjevanja med 8.00 in 12.00 v Gostilno Rakar, Gorenje Ponikve 8, 8210 Trebnje.

V ocenjevanje se lahko prijavijo naslednji:

–           Pridelki: sveže sadje, sveža zelenjava, okopavine, sveža zelišča in začimbe, orehi, lešniki in drugi plodovi, sveže gobe, sveže rastline.

–           Prehranski izdelki iz sadja, zelenjave in zelišč ter medu: suho sadje in zelenjava, želeji, marmelade in džemi, kompoti, konzervirano, zamrzjeno, sušeno ter kuhano sadje, zelenjava, zelišča, začimbe, gobe, kis, med in izdelki iz medu, suhe začimbe in zelišča, suhe gobe in čaji.

–           Moke in pekovski izdelki: moke in drugi izdelki iz žit, kruh, potice, slane in sladke pogače, slano in sladko pecivo in slaščice, suhe testenine.

–           Mesni in ribji prehranski izdelki: meso (svinjsko, telečje, goveje, kunčje, jagnječje), perutnina in divjačina, salame in klobase zaseka in prekajeno meso, izdelki kolin, ribe in izdelke iz rib, idr..

–           Mlečni izdelki: mleko, surovo maslo, kuhano mleko, skuta ali mlezivo, sveži sir – skuta iz kislega mleka, sir mladi, sir mehki, poltrdi, trdi, staran, kisla in sladka smetana, jogurti, kislo mleko in mlečni napitki (sirotka, kefir, pinjenec), sirni namazi (narejeni iz skute, iz kislega mleka idr.).

–           Jajca, jedilno olje in maščobe.

–           Brezalkoholne in alkoholne pijače: sadni, zelenjavni in zeliščni sok in nektar, sadni, zelenjavni in zeliščni sirupi in drugi pripravki za proizvodnjo pijač, ustekleničena voda, vino, pivo, sadna žganja, žganja iz gozdnih sadežev in drugih plodov, sadje, plodovi in druge rastline v žganje (grenčice in likerji), medeni liker, medeno žganje, žganje z medom in medica.

–          do 15. junija 2014 prijava za jedi in pijače v gostinskih obratih – jedi iz kulinarične piramide Dolenjske in prepoznavne hišne jedi. Ocenjevanje bo potekalo na lokaciji ponudnika, 20. junija 2014.

–          prijava za prireditve naj bo oddana vsaj 30 dni pred izvedbo prireditve.

 

 

 

Obrazce za prijavo na razpis ter podrobne informacije prejmete na sedežu Dobrot Dolenjske, Gubčeva cesta 28, 8210 Trebnje ali preko elektronske pošte [email protected] ali telefonske številke 07 34 82 225.

 

Trebnje, 10. 4. 2014

ZTR Temeniške in Mirnske doline
Direktorica: Špela Smuk