• C Novo mesto
  • 13:18
  • Sob, 27.11.2021

Državni prvaki v »Kuhna pa to«

Boštanjski osnovnošolci so se udeležilo tekmovanja »Domača kuhna pa to …« in dokazali, da so odlični kuharji. Po uvrstitvi v finale so prepričali tudi žirijo in postali zmagovalci.

 

BOŠTANJ – Učenci Osnovne šole Boštanj (Anamari Krevel, Adrijana Tomažič, Blaž Novšak in Klemen Cigole) smo se pod vodstvom mentorice Franje Murn odločili, da se udeležimo tekmovanja »Domača kuhna pa to …«, saj v pripravi in spoznavanju jedi vidimo priložnost, da izboljšamo svoje znanje ter svoj prosti čas preživimo s svojimi sorodniki, ki o lokalnih in regionalnih posebnostih vedo več.

Na izbor jedi je vplivalo raziskovalno delo z naslovom Recepti naših babic – DIŠI PO …, ki so ga leta 2009 izdelali takratni učenci Osnovne šole Boštanj. Pri prebiranju receptov nas je presenetila jed, ki je do takrat še nismo poznali. To je enolončnica, ki se imenuje aleluja. Omenjeno jed so ljudje jedli vedno pred veliko nočjo, in sicer na veliko soboto. Kot močnato jed smo si izbrali mlečni močnik z jabolki, ki je požel veliko občudovanja. Tretja jed, s katero smo se predstavili na tekmovanju, pa so jabolka, polnjena z orehi. Boštanj ima v svojem grbu rumeno jabolko – voščenko. Ravno iz tega razloga smo se odločili, da jih bomo vnesli v svoj jedilnik, saj gre za avtohtono vrsto. Glavno vodilo našega jedilnika so bila omenjena jabolka, ki predstavljajo našo skupino z imenom RUMENE VOŠČENKE.

Tako na regijskem tekmovanju kot tudi v polfinalu smo bili zelo uspešni, saj smo se uvrstili v finale, ki je potekalo 19. 5. 2014 na Ljubljanskem gradu, v gostilni Na gradu. Pod budnim očesom žirije smo pripravili vse tri jedi, ki so požele zelo veliko uspeha. Z nasmehom na obrazu smo pričakovali rezultate. In res, izkazalo se je, da je bila jed všeč tudi žiriji, saj nas je skupaj s še štirimi skupinami razglasila za zmagovalce.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili učiteljici Mariji Bedek, ki nam je bila v veliko pomoč pri dekoraciji jedi ter gospodu Živku za donacijo avtohtonih jabolk.

Mentorica Franja Murn, OŠ Boštanj
(Foto: OŠ Boštanj)