• 29.06C Novo mesto
 • 16:35
 • Ned, 18.08.2019

Facebook predstavlja tveganje, ne delite preveč podatkov

Želja ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga je, da bi naredil svet bolj odprt in povezan. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je smiselno pri deljnju fotografij in statusov imeti omejitve in ne vsega deliti “s prijatelji”.

NEW YORK – Ste se kdaj vprašali, kdo vse spremlja vaše aktivnosti na družabnih omrežjih? Delodajalci, tatovi, zvezni agenti in celo zavarovalniške družbe so znani po tem, da predhodno preverijo vaš Facebook profil. Skrb vzbujajo tudi hekerji Facebookovih računov, ki uporabnike izpostavljajo nevarnostim identitetnih prevar.

Četudi imate vaše osebne podatke vidne samo prijateljem (“Friends Only”), obstaja verjetnost, da imate med njimi koga, ki ga komaj poznate ali ga sploh niste nikoli spoznali. V izogib nevšečnostim, ki vam jih lahko prinese Facebook, vam v nadaljevanju podajamo nekaj napotkov, česa raje

facebook_status

Ne objavljajte vsega, kar imate v mislih!

ne objavljate.

 1. Kraj in datum rojstva: Že res, da je v veselje brati množico rojstnodnevnih voščil, vendar s tema podatkoma potencialnim tatovom izdate preveč svoje identitete.
 2. Dekliški priimek vaše matere: Priimek vaše mame pred poroko je namreč pogosto odgovor na varnostno vprašanje na številnih spletnih straneh, nanj pa se naslanjajo tudi družbe kreditnih kartic in mobilni operaterji.
 3. Domači naslov: Naslov, kjer živite, je pomoč bodočim in bivšim delodajalcem, da vidijo, kje ste nastanjeni. Znani pa so tudi primeri, ko zaradi lokacije uporabnikov, tatovi vidijo, da le-ti niso doma in brez skrbno izvedejo vlom.
 4. Ne objavljajte vaše odsotnosti: Statusi, ki omenjajo, kdaj greste na dopust in vas ne bo doma, vašim Facebookovim “prijateljim” sporočajo, kdaj je hiša prazna in brez nadzora. Če že, pa omenite še, da imate alarm ali hudega psa.
 5. Neprimerne fotografije: Opolzke, nezakonite ali drugače sporne fotografije vas lahko stanejo službe (ali še kaj hujšega). In ne pozabite – tudi izbrisane fotografije vas lahko preganjajo. Strežniki imajo funkcijo, da odstranjene fotografije shranjujejo nedoločen čas, tako da se lahko zgodi, da nekdo, ki je imel prej dostop do slike in je shranil direktni URL, še vedno dostopa do nje.
 6. Ne povejte vsega Facebooku: Vas jezi šef? Goljufate državo? Ste naredili kakšen prekršek? Ne povejte tega Facebooku. Nastavitve zasebnosti vam omogočajo, da nadzirate, s kom delite določene informacije – lahko denimo ustvarite skupino, ki jo sestavljajo vaši najtesnejši prijatelji – a, ko stvar enkrat objavite, je zelo težko izbrisati dokaz vaših nezakonitih početij in zelo težko preprečiti, da bi se širila naprej. Obstaja nešteto primerov zaposlenih, ki so jih odpustili prav zaradi izpovedi na Facebooku, nekatere pa so zaradi njih celo aretirali.
 7. Telefonska številka: Pazite, kje objavljate svojo telefonsko številko. Če jo objavite na profilu, samo pomislite, komu vse je dostopna: bivšim, prijateljem prijateljev, sošolcem iz osnovne šole … Poleg tega se da vdreti v račune in kar naenkrat vaša telefonska postane zelo javna.

  prenos

  Raje dvakrat premislite o vsebini objave. Nikoli ne veste, kdo vas spremlja.

 8. Odštevanje do počitnic: Odštevati dni do počitnic zna biti ravno tako malomarno, kot objaviti, koliko dni bodo vaše počitnice trajale. Namesto da objavite “Sedem dni do Havajev!”, raje napišete kar “Oropajte me, prosim!”. Če hočete, objavite slike s počitnic, ko se vrnete. A ne mamite kriminalcev s točnimi podatki, kdaj vas ne bo doma.
 9. Idenditeta vašega otroka: Tatovi identitet merijo tudi na otroke, zato ne uporabljajte otrokovega imena v “tegih” ali podnaslovih fotografij. Če vaš otrok ni na Facebooku in nekdo vključi njegovo ime v nadnapis, prosite to osebo, da ime odstrani.
 10. Postavitev vašega doma: Ne objavljajte fotografij, ki razkrivajo, kako je videti vaše stanovanje in kje se nahaja kaj vrednega.
 11. Javno dostopen profil: Si želite, da se vaš profil na Facebooku – celo osnovni podatki, kot so spol, ime in profilna slika – pojavi na Googlovem iskalniku? Če ne, si blokirajte vaš profil pred tovrstnimi rezultati. S tem se zmanjša možnost, da bi neznanci dostopali do vaše strani. Vir: Huffington Post/D. R.