• C Novo mesto
  • 07:35
  • Sob, 23.09.2023

FOTO: Dobrodelni pohod na Lisco za mlada glasbenika

V organizaciji Rotary kluba Sevnica je v soboto, 7. junija 2014, potekal Dobrodelni pohod na Lisco.

LISCA – Lisca je najbolj priljubljena izletniška točka v Posavju, zato lahko na pobočjih in vrhu Lisce pohodniki in planinci najdejo marsikaj zanimivega, vse od naravnih lepot, prelepega razgleda do zanimive kulinarične ponudbe. Lisca je zanimiva tudi za jadralne padalce in gorske kolesarje.

Skoraj 50 dobrodelnih pohodnikov, med njimi tudi rotarijski prijatelji iz Rotary klubov Celje, Ajdovščina in Čatež, se nas je dopoldne zbralo v Vinski kleti Mastnak v Krakovem, kjer nas je pozdravila Ana Jelančić, predsednica Rotary kluba Sevnica. Prijazni gostiteljici Mateja in Sonja sta nam predstavili vinsko klet, po aperitivu pa smo se po označeni planinski poti odpravili proti vrhu Lisce. Med potjo smo se ustavili na Cirju pri Jožetu in Mileni Žnidarič, ki sta nas dobrodušno in prijazno pogostila, ter pri cerkvici Sv. Jošta pod Lisco. Po krajšem postanku je mimo prisopihal sam nekdanji nadučitelj na Razborju Blaž Jurko, ki ga je izvirno uprizoril igralec Sinjo Jezernik, nas hudomušno nagovoril in nam povedal marsikatero zanimivo prigodo iz njegovega življenja. Za okrepčilo, opis cerkvice ter okoliških krajev je vestno poskrbel Matej Imperl, domačin z Razborja pod Lisco, pri cerkvici smo opravili tudi dobrodelno licitacijo krače. Licitacija krač in salam je sicer na pustno nedeljo že dolga leta običaj domačinov z Razborja, ki ga je pred dobrimi 15 leti ponovno oživel tedanji župnik na Razborju pater Karel Gržan. Ker je sonce pričelo močno pripekati, smo se kmalu podali na zadnji odsek poti, ki nas je pripeljala do Tončkovega doma na Lisci. Po kosilu smo z dobrodelnim srečelovom nabrali še nekaj dodatnih sredstev za dobrodelni sklad, pozdravil nas je tudi Jožef Žnidarič, podžupan Občine Sevnica.

Skupaj smo zbrali 1.541 EUR, ki jih z dodatnim prispevkom članov Rotary kluba Sevnica, v celoti namenjamo za enoletni štipendiji za mlado flavtistko Laro Šalamon iz Boštanja, ki obiskuje Haute École de Musique v Lozani v Švici in za mladega saksofonista Jureta Kneza iz Radeč za nadaljevanje študija. Oba bosta prejela enoletni štipendiji v višini 1.000 EUR.

Plemenit namen in zadovoljstvo udeležencev pohoda so zagotovilo, da bomo tudi v prihodnje organizirali dobrodelni pohod in zbirali sredstva za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

 

Besedilo in foto: Rotary klub Sevnica