• C Novo mesto
  • 21:22
  • Pon, 26.09.2022

FOTO: Mokronog je preplavila magija

V Mokronogu je bil minuli konec tedna eksploziven, 25. Kresna noč je uspela. Kraj je preplavila magija, manjkali niso niti navihani škrati Mokronožci. Številni obiskovalci so bili navdušeni, čutiti je bilo, da so letošnje dogajanje pripravljali z ljubeznijo, pravijo.

MOKRONOG – V Mokronogu so v petek in soboto pripravili jubilejno, 25. Kresno noč, ki se je letos bogatejša ponovno vrnila v trško jedro. Čarobno dogajanje je potekalo pod sloganom »Čarobnost Kresne noči«.

Letos so pripravili več prizorišč v ožjem Mokronogu. Uvod v pestro dogajanje je bila izdelava venčkov in krasitev trga v petek popoldan, v katerega so vključili ožjo lokalno skupnost. Sobota se je prebudila s tradicionalnim kramarsko živinskim sejmom, ki tam živi že vse od časa Marije Terezije in poteka na trgu vsako tretjo soboto v mesecu. Sobotno dogajanje je zaznamoval bogat športen, kulturni in zabavni program ter različne delavnice za otroke. Zvečer, ko so jubilejno Kresno noč tudi uradno otovorili, so na glavnem prizorišču med drugimi predstavili Društvo vinogradnikov Mokronog, tokrat z novo cvičkovo princeso Majo Žibert. Vrhunec večera je bil osrednji kulturni dogodek »Noč kot pravljica«, na katerem ni manjkalo za prireditev značilnih baletnih vložkov, katerih koreograf je že tradicionalno Mokronožan Janez Mejač, in prižig kresa. In ko je noč postajala vse bolj čarobna in nabita z magijo, sta obiskovalce navdušila še čarodej Wladimir in bruhalka ognja. Sledilo je rajanje do jutranjih ur z ansamblom Malibu.

O kresni noči

Tradicija praznovanja kresne noči sega vse od keltskih žrtvenih obredov in germanskega čaščenja drevesnih duhov. V  indoevropskem prostoru predstavlja najbolj magično obdobje v vsem letu. Takrat svoje moči preizkušajo škrati, vile in druga nadnaravna bitja, praznovanje pa je nabito z magijo in čarovništvom. Vse to pa velja tudi za Kresno noč v Mokronogu.

Prvo novodobno praznovanje Kresne noči so v Mokronogu organizirali že pred 41 leti, davnega leta 1973. Prireditev je postala prepoznavni znak kraja z močno tradicijo in tako kot veliko stvari doživljala svoje vzpone in padce. Tradicionalni organizator, Turistično društvo Mokronog, je kulturno obarvano prireditev dolga leta uspel držati v trškem jedru. V najboljših letih si je prireditev ogledalo več tisoč obiskovalcev. V zadnjem obdobju je prireditev žal izgubila svoj naboj in postala bolj podobna veselici, letošnja jubilejna prireditev pa se je na trg ponovno vrnila v svoji stari obleki.

P.K. in J.S.
(Foto: Turistično društvo Mokronog)

dolenjske lekarne