• C Novo mesto
  • 13:07
  • Sob, 27.11.2021

FOTO: Na Debencu približno 3000 ljudi

Že 33. leto zapored so se v četrtek, 1. maja, obiskovalci zbrali na najvišji točki občine Mirne – na Debencu. Na prvomajsko srečanje, ki ga pripravlja Zveza svobodnih sindikatov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je prišlo okoli tri tisoč ljudi.

DEBENEC – Zbrane je nagovoril sekretar območne organizacije Igor Iljaš, ki upa, da prihodnost delavca ne bo več tako črna, kot se v tem trenutku zdi. Hkrati pa poudarja, da so lahko delavci, združeni v sindikate, močnejši.

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš je v pozdravu omenil še zadnji, skorajda absurden razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerem nameravajo razdeliti dobrih 31 milijonov evrov za razvoj regij. Ta predvideva, da bodo denar dobili projekti, ki bodo oddani priporočeno po pošti natanko 5. maja, in sicer po vrstnem redu oddaje, mirnski župan pa je povedal, da bi, če bi bilo projektov, ki bi bili oddani hkrati, več, o razdelitvi odločal žreb. “Morda bi bilo bolje, da bi denar namesto za pripravo projekta, namenili za nakup srečk za Jackpot,” je bil slikovit župan, ki ni mogel skrivati ogorčenja nad tem, da o razdelitvi sredstev ne odloča pripravljen projekt, ampak ura (bolje rečeno minuta) oddaje dokumentacije na pošto.

Slavnostna govornica je bila izvršna sekretarka za varnost in zdravje pri delu ter socialno politiko in socialna zavarovanja na ZSSS Lučka Böhm, ki je izpostavila, da je čas, da se delavci zavejo, da so skupaj močnejši in se združeni v sindikatu zavzamejo za svoje pravice. Pojasnila je, da je vsakemu posamezniku, ki se je skušal spopasti z delodajalcem, spodletelo, ker ga je ta izčrpal predvsem finančno, združeni delavci pa lahko dosežejo veliko (kot primer je navedla uspeh, da je 2. maj ostal praznik). Ljudi je pozvala k včlanitvi v sindikat po njihovi izbiri, sindikatom pa predlagala, naj začnejo razmišljati o združevanju.

V govoru je nanizala tudi nekaj znanih statističnih podatkov – da 85 odstotkov mladih do 29. leta živi v istem gospodinjstvu s starši, da se je registrirana brezposelnost v šestih letih podvojila, da so pogodbe za nedoločen čas oziroma pogodbe o zaposlitvi nasploh zamenjale pogodbe s samozaposlenimi ipd.

Podelili so tudi sindikalna priznanja: Dragica Radić (predsednica IO sindikata Sinles Stilles Sevnica, zaradi bolezni je na podelitvi ni bilo), Matej Kerin (predsednik sindikata Skei TPV Brežice), Alojz Jerman (predsednik območnega odbora sindikata obrti in podjetništva DBKP) in Janez Jerič (iz sindikata KNG Krka Novo mesto).

Program je povezovala Petra Krnc, poleg že omenjenih trebanjske godbe in mažoret pa so nastopili še učenci OŠ Mirna – Anita Koprivc, Klavdija Skubic, Anja Pajek in Julij Kramar, ki jih je na nastop pripravila Vesna Kos, zbranim pa so predstavili misli, ki so jih zapisali četrtošolci pod vodstvom Mihele Silvester o tem, o katerih poklicih sanjajo in kaj bi naredili, če bi postali predsednik države ali sveta. Na harmoniko sta zaigrala Žiga Fabiani in Vanja Vidmar, učenca Glasbene šole Trebnje, za zabavo pa je poskrbel ansambel Grom.

Besedilo in foto: www.mirna.si