• C Novo mesto
  • 06:23
  • Tor, 21.09.2021

FOTO: Na uvodni predstavitvi pobude več kot 80 predstavnikov lokalnih skupnosti

Ob opazovanju vedno večjega števila turistov, ki z avtodomi samo prečkajo Slovenijo, in razmišljanju, kako jih zadržati v Sloveniji vsaj nekaj dni, se je rodila ideja, da bi v Sloveniji vzpostavili mrežo postajališč za avtodome s standardizirano možnostjo oskrbe, ki bi skupaj nastopala tudi na evropskem turističnem trgu.

MIRNA – Avtodomarje oz. popotnike z avtodomi bi tako preusmerili z avtocest, da pobliže spoznajo turistično-kulinarične lepote naše dežele – peš ali s kolesom. Slovenijo letno prečka okoli 90 tisoč avtodomov in pobudniki so prepričani, da jih del lahko preusmerijo na postajališča, kjer bo avtodomarju na voljo 6×10 metrov velik prostor, na katerem bo lahko razvil tendo, si pod njo odpočil in s pomočjo bližnje turistično-informacijske table poiskal namige za raziskovanje okolice.

Ena od pobudnic Tjaša Gruenfeld iz podjetja Caravan Ljubljana pravi: „Podjetje Caravan Ljubljana letos praznuje 25 let in v zadnjih letih smo si tudi po zaslugi Caravanovih karavan večkrat zastavili vprašanje, kam v Sloveniji za konec tedna. Ugotovili smo, da avtokampi nad obiski samo za konec tedna niso vedno navdušeni, zato se je rodila ideja o postajališčih za avtodome v Sloveniji – o postajališčih, ki bi avtodomarjem nudila enako storitev, kot jo poznajo iz drugih evropskih držav in je v Sloveniji redka.“

Ob iskanju rešitve za postajališče za avtodome na Mirni ter ob obisku 17. Caravanove karavane, so se stkale misli o povezovanju. Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš: V obdobju 90-94 sem bil zaposlen v takratni Adrii in sem veliko prepotoval tudi z avtodomom. Ker so se zgodbe s postajališči za avtodome od takrat do danes v Evropi bistveno izboljšale, v Sloveniji pa prepogosto še vedno zamenjujemo navadna parkirišča za avtodome z opremljenimi postajališči za avtodome, sem prepričan, da je pobuda oziroma projekt pravi. Zadržimo vsaj 10 odstotkov tranzitnih popotnikov z avtodomi za en dan v Sloveniji in ekonomska upravičenost projekta bo s tem zagotovljena!

Petra Krnc, koordinatorka pobude pa dodaja: „S pobudo smo poiskali tiste lokalne skupnosti, ki že danes prepoznavajo potenciale avtodomarstva. Veseli smo, da se je v naši pobudi našlo več kot 60 slovenskih občin. S standardiziranimi postajališči s kakovostno oskrbo želimo popotnika z avtodomom preusmeriti z avtoceste in mu dati možnost, da spozna kulinarične, rekreacijske, kulturno-zgodovinske, kulturne in ostale lepote naše države od blizu, ne z avtoceste. Želimo mu ponuditi celovit paket, ki ne zajema le prenočevanja, ampak tudi namige za izlet in ostale informacije, ki so ob postanku v tujem kraju dobrodošle.“

Na Mirni so se tako včeraj zbrali predstavniki iz skoraj 50 občin, ki se bodo po predstavitvi laže odločili, kako sodelovati pri projektu, s katerim se avtodomarjem odpirajo vrata v drugačno preživljanje prostega časa in nekajdnevnih izletov tudi v Sloveniji. Prvi naslednji korak bo podpis pisma o nameri.

 P.K.
(Foto: Lapego)