• C Novo mesto
  • 20:49
  • Sob, 27.11.2021

FOTO: S koncerti komornih zasedb odpirajo nov pogled na klasično glasbo

V Šentrupertu se že od minulega četrtka vrstijo prireditve v počastitev občinskega praznika. Osrednji kulturni dogodek bo sobotni koncert komornih skupin Občinskega pihalnega orkestra sv. Rupert, še prej pa bo srečanje vaščanov Slovenskih vasi, šahovski turnir in prireditev Pušelšank v Dragi.

ŠENTRUPERT – Občinski pihalni orkester sv. Rupert je bil ustanovljen leta 1999, pod dirigentsko taktirko Boštjana Dimnika pa se je razvil v zasedbo, ki se lahko pohvali s širokim repertoarjem in številnimi odmevnimi nastopi doma in v tujini. V naslednjih dneh pred poslušalce stopajo komorne zasedbe klarinetov, trobil, flavt, tolkal in saksofonov.

„S komornimi zasedbami želimo spodbuditi naše glasbenike k bolj samostojnemu delovanju v orkestru. Verjamemo pa, da s komornimi zasedbami lahko približamo ljudem posamezen inštrument, s tem spodbudimo željo po igranju, dolgoročno pa morda navdušimo mlade glasbenike, da se nam pridružijo pri napem ustvarjanju. S koncerti, ki so pred nami, in povezovanjem z lokalnimi kulturnimi društvi pa gradimo dolgoročno sodelovanje, spodbujamo spoštovanje ter nov pogled na klasično glasbo,“ pravi predsednica OPO sv. Rupert Sabina Babič. (– pripeta tonska izjava Sabine Babič)

Cikel štirih koncertov komornih zasedb po župnijskih cerkvah začenjajo jutri ob 19.30 v Tržišču, nadaljujejo ga v soboto ob 19.00 v domačem Šentrupertu, v župnijski cerkvi sv. Ruperta, kjer bosta nastopili tudi domači vokalni skupini Lilith in Cantamus, prihodnji teden pa se bodo predstavili v petek ob 20.00 v Mokronogu in v nedeljo ob 19.00 v Šentjanžu. Na koncertih bodo med drugim izvajali priredbe študentke kompozicije Nine Pečar, predstavilo se bo nekaj solistov, vsak od koncertov pa bo drugačen tudi zaradi gostov – pevskih zasedb iz vsakega od krajev, v katerem bo Občinski pihalni orkester sv. Rupert gostoval.

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku v Šentrupertu bo sicer na praznični ponedeljek, 2. junija, ob 18. uri, ko bodo na svečani prireditvi v tamkajšnjem kulturnem domu podelili občinska priznanja.

P.K.
(Foto: OPO sv. Rupert)