• C Novo mesto
  • 03:00
  • Ned, 22.05.2022

FOTO: Spomini skozi čas Marije Oven

V sredo zvečer je bila v Caffe galeriji v Radečah otvoritev samostojne likovne razstave ljubiteljske slikarke Marije Oven, članice likovne sekcije ART Lipa iz Kulturno umetniškega društva Budna vas, ki je otvoritveni program tudi pripravilo.

RADEČE, BUDNA VAS – »Ljubiteljska slikarka Marija Oven svojo ustvarjalnost posveča ohranjanju spominov njej ljubih kotičkov slovenske zemlje za prihodnost. Na prvi samostojni likovni razstavi, ki se imenuje »Spomini skozi čas« se avtorica javnosti predstavlja s tihožitji in krajinami, ustvarjenimi v različnih tehnikah. Krajine »Moja rojstna domačija«, »Svibno pred mnogimi leti«, »Mlin« in druge so naslikane na podlagi spominov in starih, skorajda pozabljenih fotografijah. Z veliko ljubeznijo avtorica prerisuje majhne detajle, ki vnašajo posebno toplino in nežnost v slikarsko delo.

Ljubezen do ustvarjanja je Marijo spremljala skozi celo življenje. Uživala je v delu z ročnimi spretnostmi in slikanjem na steklo. Za likovno izobraževanje se je odločila leta 2011, ko se je vpisala na likovni tečaj Elene Sigmund v DLLU Radeče in kasneje je vstopila v likovno sekcijo Art Lipa KUD Budna vas. Rada se udeležuje različnih slikarskih srečanj in kolonij. Svoje znanje pa izpopolnjuje na tečajih in delavnicah. Posebej rada obiskuje srečanja, ki jih vodi slikar Tone Zgonc.

Za avtorico slikanje in igra z barvo ni samo sprostitev in beg od sedanjosti, ampak ji predstavlja izziv, ki ga uspešno opravlja. Tako gledalcu predstavlja svoj čudoviti pomirjen duševni svet.«

Tako je opisala Marijino slikarsko udejstvovanje njena mentorica in vzornica gospa Elena Sigmund, profesorica likovne pedagogike in mojstrica vitrajev. Gospod Rudi Stopar je v otvoritvenem nagovoru izpostavil glas srca, ki ga izžarevajo njena dela, in ji priporočil, da naj tako ostane še naprej. Razstava bo na ogled vse do sredine septembra.

Besedilo in foto: M.S., KUD Budna vas