• C Novo mesto
  • 13:03
  • Sob, 27.11.2021

FOTO: Usposabljanje animatorjev na Ajdovskem gradcu

V organizaciji KŠTM Sevnica je v soboto, 19. aprila 2014, na Gradu Sevnica v okviru projekta “Rojstvo Evrope” potekalo usposabljanje animatorjev za vodenje izkustvenih izobraževalnih delavnic na znamenitem arheološkem parku Ajdovski gradec pod skupnim imenom »Po stopinjah Ajdov«.

 

SEVNICA – Osnovni namen usposabljanja je usposobiti samostojne animatorje izkustvenih arheoloških delavnic na Ajdovskem gradcu ter v nadaljevanju z izvedbo delavnic doseči boljše razumevanje načina življenja na arheološkem najdišču Ajdovski gradec s spoznavanjem uporabnih predmetov, običajev, navad …

Usposabljanja se je udeležilo 20 bodočih animatorjev (predvsem turističnih vodnikov, študentov arheologije, zgodovine in ostalih zainteresiranih).

Udeleženci usposabljanja so pridobili temeljna znanja s področja lokalne arheološke kulturne dediščine in oris zgodovinskega obdobja ter se seznanili z delavnico “Po stopinjah Ajdov”, njeno obliko in cilji, ki jih želimo na posamezni stopinji doseči. Udeleženci so pridobili tudi temeljna znanja s področja učnih metod in treh faz procesa vodenja delavnic: priprava, izvedba in evalvacija.

Teoretičnem delu usposabljanja bo sledil praktični del, saj bodo udeleženci sodelovali pri pripravi, izvedbi in evalvaciji delavnic, ki jih organiziramo za učence vseh treh triad osnovnih šol v občini Sevnica. Prvi delavnici bosta potekali že v četrtek, 24. aprila, ob 8.30 in 10.30 na Ajdovskem gradcu, do konca leta pa načrtujemo izvedbo kar petih delavnic, na katerih se bodo animatorji usposobili za samostojno vodenje.

Organizator usposabljanj in delavnic je KŠTM Sevnica, izvaja pa jih Skupina Stik (www.skupinastik.si), ekipa arheologov in pedagogov, ki jih povezuje želja po ustvarjanju na širokem polju preučevanja, upravljanja in uporabe kulturne dediščine.

Vsi, ki vas zanimata preteklost ter njena zapuščina in ki bi si želeli bogato kulturno dediščino svojega okolja predstavljati drugim, vabljeni, da se nam pridružite. Še eno usposabljanje za animatorje bo izvedeno predvidoma v začetku septembra.

Podrobne informacije o projektu “Rojstvo Evrope” si lahko preberete na spletni strani www.ajdovski-gradec.com.

Rok Petančič
KŠTM Sevnica
(Foto: KŠTM Sevnica)