• C Novo mesto
  • 12:47
  • Sob, 27.11.2021

FOTO: Zaplesalo je 70 mladih plesalcev baleta

S petkovo baletno predstavo v trebanjskem kulturnem domu se je zaključilo tretje šolsko leto izvajanja Šole klasičnega baleta v Trebnjem. Na odru je zaplesalo pet skupin, skupaj 70 otrok, med katerimi je bil tudi en deček, na katerega so vsi še posebej ponosni.

 

TREBNJE – Baletne elemente so osvajali mali učenci z vse Dolenjske; iz občin Trebnje, Mirna, Šentrupert, Mokronog-Trebelno, Sevnica, Novo mesto, Mirna Peč, Ivančna Gorica, Žužemberk, celo iz Adlešičev. V petih skupinah, enkrat tedensko, so otroci od 4. do 9. leta pridno in z veliko zavzetostjo spoznavali osnove klasičnega baleta. Pobudnik in organizator šole je Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega – Drot.

„Tretje leto je za nami. Ocenjujemo, da se je zadeva zelo dobro prijela. Upam celo reči, da bolje, kot smo sploh upali pričakovati. Deklice, ki obiskujejo baletno šolo v Trebnjem, so doma iz Trebnjega in sosednjih občin, to pomeni iz  Temeniško-Mirnske doline pa tudi iz ostalih občin, kar dokazuje, da je v tem prostoru to res manjkalo in da smo zdaj eno tako vrzel zapolnili,“ pravi predsednica Drota Helena Jurše Rogelj. (– pripeta tonska izjava Helene Jurše Rogelj)

Mentorici sta bili Anja Slak in Sabina Selan. Z najmlajšimi so predvsem preko igre in osnovnih baletnih vaj na parterju krepili njihovo gibalno motoriko, domišljijo ter spoznavali balet v najpreprostejši obliki, medtem ko so ostale skupine spoznavale tudi osnovne baletne korake, pozicije rok in nog ter vadile baletno držo. Mali baletnik in balerine so letos nastopali tudi na prireditvi Športnik leta 2013 ter na dveh humanitarnih prireditvah Cirkus, kjer so zbirali sredstva za Piko in Pijo. Sicer pa so otroci vse šolsko leto pridno vadili za sinočnji nastop, za katerega so se naučili veliko novega, njihove korake na odru pa je spremljala (pre)polna dvorana navdušenih obiskovalcev. Seveda tudi sinočnja prireditev ni mogla mimo katastrofalnih poplav na Balkanu, zato so organizatorji obiskovalce povabili, naj s kratkimi sporočili donirajo za pomoč ljudem v s Trebnjem pobratenim mestom Obrenovac.

Šola klasičnega baleta bo v Trebnjem tudi v prihodnjem šolskem letu – informativni vpisi so že, pravi pa bodo v začetku septembra.

P.K.
(Foto: V. Z. Klarič in J . Jenko)