• C Novo mesto
  • 12:29
  • Sob, 27.11.2021

Iz zgodbice se je porodila slikanica

Kakšne barve je pomlad, lahko otroci po novem spoznavajo s pomočjo slikanice, ki jo je – povsem naključno – ustvarilo pero Mirnčanke Mojce Nose.

 

MIRNA – Mirnčanka in bibliotekarka Mojca Nose je napisala svojo prvo slikanico z naslovom Kakšne barve je pomlad, katere izid in natis je omogočila trebanjska Knjižnica Pavla Golie ob pomoči Občine Trebnje. Predstavitev slikanice so pripravili v Krajevni knjižnici na Mirni.

»Slikanica pripoveduje o štirih barvicah, ki so združile moči in tako uspele pregnati oz. prebarvati zimo. Ker štiri barve za obarvanje pomladi niso bile dovolj, so se med seboj pomešale in tako ustvarile mnogo barvnih odtenkov, s katerimi so pričarale težko pričakovano pomlad,« pripoveduje Nosetova. Slikanica je poučna, saj lahko otroci ob njej spoznavajo osnovne barve in tiste, ki nastajajo z njihovim mešanjem, veliko pa se naučijo tudi o naravi, letnih časih in predvsem o pomladi. »Besedilo je napisano z velikimi tiskanimi črkami, zato je namenjena tako začetnim bralcem, ki jim berejo še starši, kot tudi osnovnošolcem, vse tja do 4. razreda,« pravi avtorica.

Mirnčanka priznava, da nikoli ni sanjala, da bo napisala knjigo, ta je nastala povsem naključno. »Hčerki Živi dostikrat pripovedujem izmišljene zgodbe, še posebej kadar se voziva v avtu. In tako je nastala tudi ta zgodbica,« pripoveduje. »V prvem razredu so za domačo nalogo morali napisati zgodbo o pomladi in takrat sem se spet spomnila te vsebine. Napisala sem jo na list papirja in pokazala prijateljici Ireni, da bi dopisala vejice in popravila morebitne slovnične napake. Zgodba ji je bila tako všeč, da je predlagala, naj jo objavim v kateri od otroških revij. Da bi se prepričala, če je zgodba všeč še komu, sem jo pokazala še nekaj ljudem …, veš čas pa se mi je zdelo, da manjkajo ilustracije. Besedilo sem toliko časa nosila naokoli, da ga je prebrala tudi direktorica trebanjske knjižnice in dogovorili smo se, da bomo izdali slikanico,« pravi. Počakali so na javni razpis Občine Trebnje, na katerem so pridobiti nekaj finančnih sredstev, levji delež je prispevala knjižnica sama in počasi je začela nastajati slikanica.

Skoraj leto dni je minilo od ideje do izdaje. »Poiskati smo morali ilustratorja, ki seveda rabi svoj čas. Odločili smo se za Marto Bartolj, njene ilustracije so mi bile še posebej všeč. Ko sem prvič videla osnutke nastajajočih ilustracij z barvicami, sem bila navdušena in komaj sem čakala na končno obliko, h kateri je veliko prispevala Meta Gabrijel, ki je slikanico oblikovala,« o nastajanju slikanice pripoveduje Nosetova. Knjigi so nato dodali še didaktični del, prek katerega otrok razmišlja o prebranem oz. slišanem besedilu in se preizkusi v poznavanju barv.

Slikanico je Nosetova v okviru bibilopedagoških ur predstavljala tudi v vrtcih in šolah, ki jih pokriva trebanjska knjižnica. »Vesela sem, da otroci ob predstavitvi uživajo in radi sodelujejo v pogovoru o vsebini knjige. Tudi od ostalih slišim samo pozitivne odzive, česar sem zelo vesela,« pravi avtorica in dodaja, da se načrtno pisanja nove slikanice ne bo lotila, a glede na to, da tudi te slikanice ni načrtovala, se mogoče spet naključno porodi besedilo, ki bo otrokom všeč. »Nikoli ne reci nikoli,« zaključuje.

 

J.S.
(Foto: Knjižnica Pavla Golie Trebnje)