• 14.36C Novo mesto
  • 01:49
  • Pet, 05.06.2020

London še ni pripravljen na vozila prihodnosti

London je slabo pripravljen, da osvojil najnovejše tehnologije prevoza, vključno z vozniki brez voznika in maloprodajnimi dostavami, ki jih je izvajali drone.

Medtem ko vlada Združenega kraljestva napoveduje, da bodo povezana in avtonomna vozila, t.i. vozila prihodnosti, v uporabi že leta 2021. Lani Britanci beležijo poizkus prevažanja s posebnim prototipom avtobusa, ki je naokoli vozil brez šoferja, razvil pa je hitrost tja do 16 kilometrov na uro.

Britanski strokovnjaki napovedujejo, da bi se lahko promet brez voznikov razvil tja do leta 2030, morda 2040. Verjetno pa tudi oblastniki ne želijo tvegati preveč: po eni strani bi uvajali novo tehnologijo, a bi zavoljo nje precej ljudi lahko izgubilo službo.

Problem novih tehnologij

Droni so kljub svojim plusom primerni le za prenos tovora v zadnji fazi dobavne verige. Dostavni roboti bi povečali promet na pločnikih. Da London ni pripravljen na novo tehnologije, potrjuje tudi lanskoletni dogodek: Uber je septembra ostal brez licence: krivo je bilo pomanjkanje družbene odgovornosti podjetja, ki lahko vpliva na splošno varnost.

D.P.