• 25.44C Novo mesto
  • 16:46
  • Čet, 18.07.2019

Mladi med 18 in 24 let letos povzročili kar 552 prometnih nesreč

Statistika prometnih nesreč kaže, da je med povzročitelji nesreč čedalje višji delež mladih. Samo letos so mladi, stari od 18 do 24 let, povzročili 522 prometnih nesreč, kažejo podatki Javne agencije RS za varnost prometa. Izpostavili so predvsem njihovo prehitro vožnjo.

radar1

Prihodnji teden bodo možje v modrem izvajali nadzor na cestah. Previdno!

LJUBLJANA – Po podatkih agencije so mladi v starosti od 18 do 24 let trikrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah od povprečnega voznika. Tudi verjetnost, da bo voznik v navedeni starosti povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, je več kot dvakrat večja kot pri povprečnem vozniku. Glavni razlog za nesreče, ki jih povzročijo mladi, je neprilagojena hitrost, sledita pa ji nepravilno prehitevanje in vožnja v nasprotno smer.

Prihodnji teden preventivna akcija

Zato bodo od 22. do 28. avgusta po vsej Sloveniji pripravili preventivno akcijo na temo hitrosti. V njej bodo poudarek dali mladim, “ki zaradi svoje neizkušenosti potrebe po dokazovanju in preverjanju lastnih sposobnosti velikokrat uresničijo ravno na cesti”, je opozoril direktor agencije Igor Velov.

V času akcije bodo s preventivnimi televizijskimi in radijskimi oglasi ter z drugimi vsebinami javnost opozarjali in osveščali o nevarnosti hitrosti v prometu, po Sloveniji pa se bo vozila maskota Superjunak, ki bo promovirala varno vožnjo. V času akcije bodo policisti na cestah izvajali tudi nadzor. Glavno sporočilo akcije bo Če si divjak, nisi junak!, s čimer agencija po Velovih navedbah zavzema konkretno stališče do prehitre vožnje, mlade pa opominja na veliko moč, ki jo imajo za volanom.

“Mladim voznikom želimo sporočiti: Bodi junak in z odgovorno vožnjo varuj življenja. Naj postane varna in odgovorna vožnja junaška vožnja,” je v sporočilu za javnost poudaril Velov. Na agenciji si tudi želijo, da bi se trud in delo vseh sodelujočih v preventivni akciji obrestovala in da bi se vsi udeleženci v cestnem prometu zavedali odgovornosti za lastno življenje in življenje drugih udeležencev. STA/D. R.