• C Novo mesto
  • 21:09
  • Ned, 13.06.2021

Neprilagojena hitrost glavni krivec prometnih nesreč

Začenja se preventivna akcija Če si divjak, nisi junak!, v kateri bo agencija za varnost prometa opozarjala na nevarnosti in posledice prehitre vožnje. Letos je namreč na slovenskih cestah umrlo že 65 oseb, lani v enakem obdobju pa 43. Kot so povedali na novinarski konferenci, želijo z akcijo nagovoriti predvsem mlade voznike.

polis_lombar

Vozniki pozor – policisti bodo 6. julija po Sloveniji izvedli maraton nadzora hitrosti.

LJUBLJANA – Povzročitelji nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so predvsem mladi, stari med 25 in 34 let, povprečna starost ponesrečencev pa je 22 let. Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov je število smrtnih žrtev označil za zastrašujoče. Cilj akcije je zato osvestiti, kako pomemben dejavnik je hitrost v cestnem prometu. Z zmanjšanjem povprečne hitrosti se namreč bistveno poveča varnost v prometu.

Med mladimi velja napačno prepričanje, da majhna prekoračitev dovoljene hitrosti ne vpliva na varnost, je opozoril Velov. Vendar se ob povečanju hitrosti za samo 10 kilometrov na uro v naselju verjetnost smrtnega izida poveča za 50 odstotkov. Dodal je še, da mora vožnja v skladu s prometnimi omejitvami postati nekaj samoumevnega.

“Še vedno vozim – vendar ne hodim”

Več kot tretjino poškodb para- in tetraplegikov je posledica poškodb prometnih nesreč. Janez Hudej iz Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske je pri 18 letih preživel prometno nesrečo, zaradi katere je trajno vezan na invalidski voziček. Če bi se zavedal posledic, bi takrat ravnal drugače, je povedal na tiskovni konferenci. Zato skupaj s kolegi iz Zavoda Vozim na delavnicah “Še vedno vozim – vendar ne hodim” svoje izkušnje delijo z bodočimi in mladimi vozniki, ki so po mnenju Hudeja še neizkušeni, vendar željni dokazovanja.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je poudaril, da imajo preventivne aktivnosti pogosto pomembnejšo vlogo od samega prometnega nadzora. Termin izvajanja letošnje akcije so izbrali na podlagi preteklih izkušenj, saj je v lanskem juniju na cestah življenje izgubilo 26 oseb. Naloga voznikov je, da poskrbijo tudi za šibkejše udeležence v prometu – pešce, kolesarje in motoriste, je opozoril Kapun in voznike pozval k odgovornemu načrtovanju poti. Ljudje so dovzetni za preventivne akcije, je še dejal Kapun in dodal, da sta za boljšo vozno kulturo pomembna tudi vzgoja in vzgled.

Policisti bodo 6. julija po Sloveniji izvedli maraton nadzora hitrosti, ki je v preteklosti pozitivno vplival na umirjanje hitrosti. Tuje analize kažejo, da je tudi 14 dni po tovrstnih akcijah povprečna hitrost zmanjšana, je dejal Kapun. Akcijo Če si divjak, nisi junak! bodo ponovili še med 22. in 28. avgustom.