• C Novo mesto
  • 12:38
  • Sob, 27.11.2021

Občina Trebnje vabi: odsek Jakobove poti

Del znane mednarodne romarske poti Jakobova peš pot ali El Camino de Santiago, ki se vije tudi po Sloveniji, lahko prehodite tudi v trebanjski občini.

 

TREBNJE – Mednarodna Jakobova peš pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki so vodile do svetišča svetega Jakoba v Composteli v Galiciji na severozahodu Španije. Na slovenskem ozemlju ta poteka od Slovenske vasi do Trsta in naprej.

Pot se tako vije tudi po ozemlju Občine Trebnje. Začne se v Šmavru, kjer zavije k cerkvici sv. Ane in nadaljuje do Gorenjega Vrha pri Dobrniču ter se od tam vije po cesti proti Repčam. Nekje na pol poti do tja pot lahko zavije po gozdu proti Trebnem Vrhu  in se od tam spusti do Vrhtrebnjega, lahko pa se do Vrhtrebnjega pride tudi po glavni cesti. Od tod se pot nadaljuje do Grmade, preko Debelega hriba, vasi Luža ter naprej do Krušnega vrha, Gorenjih Selc in Babne Gore. Od Babne Gore pot na začetku poteka po cesti, nato pa po gozdni poti do Sel pri Šumberku in se od tam spusti do Podboršta, ki pa že leži v Občini Ivančna Gorica.

Simbol oz. oznaka Jakobove poti je rumena školjka. Školjka je v srednjem veku predstavljala opravljeno romanje v Compostelo in so si jo romarji s ponosom pripenjali na oblačila ali vgrajevali v hišne zidove.

Pri načrtovanju poti si lahko pohodniki pomagajo z vodičem po slovenskem caminu (Rigler, M. in Rigler, M. 2010. Kje so tiste stezice, ki so včasih bile. Ljubljana: Samozaložba) ali z GPS sledmi celotne trase, ki so dostopne na spletu.

 

Besedilo in foto: Občina Trebnje