• C Novo mesto
  • 12:32
  • Sob, 27.11.2021

Odprtje razstave ilustracij natečaja »Sosed pod stropom«

Občina Šentrupert in OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert sta letos tretjič izvedli natečaj ilustracij kratkih zgodb, ki so tokrat posvečene »Sosedu pod stropom« avtorja Petra Svetine.

 

ŠENTRUPERT – Peter Svetina je aktualni dobitnik večernice – nagrade, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer za najboljšo slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo (knjiga Ropotarna, založba Miš).

Natečaj, objavljen od 31. januarja do 18. aprila, je bil razpisan v dveh kategorijah, in sicer za dijakinje in dijake iz Slovenije, na katerega je prispelo 28 prijav, ter za osnovnošolke in osnovnošolce 8. in 9. razredov osnovnih šol Dolenjske, Posavja in Bele krajine, kjer je prispelo 22 prijav.

V kategoriji za dijakinje in dijake iz Slovenije so se v ožji izbor uvrstili naslednji kandidati: Eva Lindič, Klemen Kapš, Tjaša Hočevar, Sara Špec, vsi iz Gimnazije Novo mesto, ter Petra Drevenšek iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki je komisijo najbolj prepričala s svojim izvirnim likovnim izrazom in podobo izbrane zgodbe.

V kategoriji za osnovnošolke in osnovnošolce 8. in 9. razredov osnovnih šol Dolenjske, Posavja in Bele krajine pa so se v ožji izbor uvrstili: Eliana Kotar iz OŠ Šmarjeta, katere delo je komisija ocenila z največ točkami v kategoriji, Kristjan Hočevar iz OŠ Frana Metelka Škocjan, Sara Krnc iz OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Maja Pene iz OŠ Mokronog in Anja Brezar iz OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč.

Prejemnici 1. nagrade v kategoriji za dijakinje in dijake iz Slovenije bodo povrnjeni stroški enotedenske udeležbe na mednarodni šoli ilustracije v mestu Sármede v Italiji, nagrajeni osnovnošolki pa bo omogočena udeležba na enodnevnem izletu ter ogledu tega pravljičnega in slikovitega mesta.

Ocenjevanje ter izbor v razstavo vključenih in nagrajenih likovnih izdelkov je pripravila strokovna žirija v sestavi: Suzana Bricelj, Maša Ogrizek, Maruša Stupica, Peter Svetina in Peter Škerl. V četrtek, 22. maja, je bila v galeriji Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert odprta tudi razstava ilustracij »Sosed pod stropom« po izboru žirije s podelitvijo nagrad.

 

Danica Grandovec, Občina Šentrupert