• 27.04C Novo mesto
  • 19:24
  • Tor, 25.06.2019
  • Prijava

Pestro dogajanje na loški šoli

Učenci četrtega in petega razreda Podružnične osnovne šole Loka so na posredovali razmišljanja o domačem kraju, prispevka o šolskem vrtu in čistilni akciji, navdahnil pa jih je tudi obisk invalidov, še zlasti paraolimpijec Darko Džurić.

LOKA PRI ZIDANEM MOSTU – V nadaljevanju objavljamo prispevke učencev POŠ Loka.

 

MOJ DOMAČI KRAJ

Živim v Radežu, ki je lep kraj. Ima veliko gozda in učno pot. Lovci imajo tudi kočo, blizu katere živim. Pri nas je tudi nekaj vinogradov, ki jeseni bogato obrodijo. Malo dalje stoji cerkev sv. Boštjana in Fabijana. Je zelo stara. Domačini tistemu delu Radeža pravijo Polana. Če greš naprej, prideš na Lovrenc. Na Lovrencu raste encijan, ki je zaščitena rastlina. Ne sme se je trgati! Iz Lovrenca je odličen razgled na Loko, kamor hodim v šolo. Loka ima poleg šole še železniško postajališče, pošto, trgovino, cerkev, kulturni in gasilski dom ter Domu upokojencev. Gasilski dom je lani praznoval 130 letnico. Na trgu je spomenik Primožu Trubarju.

Moj kraj mi je všeč, ker ima veliko zelenja.

Gašper Kosem,
4. razred, POŠ Loka

 

MOJ DOMAČI KRAJ

Blizu mojega domačega kraja in v njem je veliko kulturne in naravne dediščine.

Najbolj  je znan hrib Lisca, kjer je okrepčevalnica Tončkov dom. Po Lisci se veliko vozijo s kolesi in skačejo s padali. Malo nižje je sv. Jošt, kjer je vsako leto maša in licitacija krač. Lani so obnovili cerkev in kapelico. Blizu je Razbor, kjer je cerkev sv. Janeza Krstnika in komuna. Razbor je bil leta 2009 najlepša vas. Na Lovrencu raste zaščiten Clusijev svišč ali encijan. Blizu Lovrenca je Veliko kozje, ki je najvišja gora pri nas. V Loki je služboval in živel Primož Trubar, pisec prve slovenske knjige. Tu pa živita tudi pisatelja Zora Tavčar in Alojz Rebula. V Loki imamo tudi šolo, ki bo stara 106 let in je dozidana in obnovljena ter Trubarjev dom upokojencev, ki je bil včasih graščina. V Loki sta se rodila tudi zgodovinar Janko Prunk in pianist Bojan Gorišek.

Moj kraj mi je všeč, ker je veliko zanimivosti.

Izidor Frece,
5. razred, POŠ Loka

 

ŠOLSKI VRT

Neki dan nam je učiteljica Karmen Škapin povedala, da bomo imeli šolski vrt.

Na naši šoli bomo dobili vrt. Najprej je prišla gospa Milena Mastnak in nam predavala o vrtu. Potem pa smo pri likovni vzgoji narisali vsak svoj načrt za vrt. Učiteljice so združile naše slike in prišla je slavnostna otvoritev. Naslednje dni smo sadili rastline. V podaljšanem bivanju  smo pripravili zelišča, da se posušijo. Iz njih smo skuhali odličen čaj. V jutranjem varstvu smo določili nekaj fantov, da so zalivali. Potem pa so učenci 5. razreda naredili opis rastlin. Bilo je zelo zanimivo. Kmalu za tem pa so prišle počitnice. Na zadnjem šolskem dnevu smo si ogledali vrt. Čez počitnice pa so za vrt skrbeli oskrbovanci Trubarjevega doma upokojencev. Letos pa  smo že prvič obrezovali in sušili rastline.

Jan Strajnar.
5.r., POŠ Loka

 

ČISTILNA AKCIJA

V petek, 4.4.2014, smo imeli čistilno akcijo.

Po malici smo se zbrali zunaj, si nadeli rokavice in se razdelili v skupine po štiri. Vsaka skupina je dobila vrečo za smeti. In tako smo se 4. in 5. razred odpravili proti železniški postaji, mimo sadovnjaka in ob reki Savi pobirali smeti. Tudi 1., 2.  in 3. razred je pobiral smeti, le iz druge strani. Ugotovili smo, da je letos manj smeti kot lansko leto. Ker je čas hitro minil, smo že zamudili na zadnjo uro angleščine.

Na akciji mi je bilo všeč, ker sem vesela, da smo lahko pomagali naravi. Upam, da bo vsako leto manj smeti in da bi bilo še veliko takšnih akcij.

Ema Štigl,
5. r, POŠ Loka

 

INVALIDI

V šoli se veliko pogovarjamo o invalidih.

K nam so prišli invalidi in so nam pripovedovali o svojih boleznih. Mi smo jim zato narisali različne risbe in so bili zelo veseli.

Tudi mi smo bili zelo veseli, ko nas je obiskal Darko Džurić. Povedal nam je o svojem otroštvu in pokazal dve medalji, ki jih je dobil kot najboljši plavalec, ki jih je dobil kljub temu, da je brez ene roke in obeh rok.

Vsak učenec je dobil njegovo fotografijo s podpisom.

Z dramskim in pevskim krožkom smo v Sevnici razveselili invalide, bili so navdušeni nad našim nastopom.

Rada sodelujem z invalidi.

Leja Zabasu
POŠ Loka, 4. R.

 

OBISK INVALIDOV

Obiskali so nas invalidi in nam pripovedovali o svojem življenju.

Učenci POŠ Loka, smo jim za zahvalo narisali risbe in ko so videli naše risbe, se jim je na ustnicah prikazal nasmeh.

V zahvalo smo jim pripravili tudi kulturni program. Bili so zelo veseli.

Obiskal nas je plavalec Darko Džurič, ki nam je povedal veliko o sebi.

Vsi učenci naše šole se veselimo, da lahko komu polepšamo dan.

Lea Volarič
POŠ Loka, 4. R.

 

INVALIDI

Naša šola sodeluje z invalidsko organizacijo Sevnica, zato smo sodelovali likovnem natečaju za invalide. Narisali ali naslikali smo različne risbe in nekateri posamezniki so bili za svoja dela nagrajeni.

Obiskali so nas tudi štirje invalidi, ki so imeli predavanje o njihovih boleznih.

Najbolj smo bili presenečeni, ko nas je obiskal invalid Branko Džurič. Bil je brez ene roke in obeh nog. S sabo je prinesel dve medalji, ki jih je dobil na Paraolimpijskih igrah in sta mu najbolj pri srcu. Povedal je, da se z voljo vse zmore in ni ovire, ki je ne bi mogli premagati.

Sevniški invalidi so nas povabili, da smo za njih nastopali v dvorani Lisce. Nastopali smo z dramskim in pevskim krožkom. Na koncu smo dobili še pogostitev.

Z invalidi rada sodelujem, saj izvem veliko novega.

Ema Štigl
POŠ Loka, 5. R.