• C Novo mesto
  • 04:41
  • Ned, 02.10.2022

Psihološki triki, s katerimi boste pustili dober prvi vtis

Super bi bilo, če bi bili zmenki in spogledovanje enostavni in nekaj, česar bi se lahko lotili nonšalantno in z navdušenjem. Vendar pa temu žal ni tako. Pomembno je, da pustite dober vtis in vzpodbudite zanimanje za vas pri drugi osebi, morate popolnoma odmislite vse, kar bi lahko vplivalo na vašo nižjo samopodobo. S temi psihološkimi triki boste izboljšali prvi vtis, ki ga pustite na ljudeh okoli vas.

  1. Vzdržujte očesni stik

Z očesnim stikom vzpodbujamo občutke iskrenosti, spoštovanja, zanimanja, inteligence in samozavesti. Ampak kako imeti res dober očesni stik? Rešitev je preprosta: najti morate pravo dolžino očesnega stika s sogovornikom. Poskrbite, da bo dovolj dolg, da dejansko vzpostavite povezavo z drugo osebo, hkrati pa naj ne bo predolg, saj lahko postane neprijeten. Po navadi sicer pogled prehitro umaknemo, zato si lahko pomagate z nekaterimi strategijami za podaljševanje očesnega stika: bodite pozorni na barvo sogovornikovih oči, lahko štejete, kolikokrat pomežikne itn.

  1. Uporabite skoraj-dotik

Dotik po ramenih ali po roki je standardna tehnika spogledovanja. Nekateri strokovnjaki pa priporočajo drugačno tehniko in sicer skoraj-dotik. Popeljite roko proti sogovorniku ali sogovornici, kot da se ga/je želite dotakniti, vendar se v zadnjem trenutku ustavite. Ta tehnika bo delovala tako na moških kot na ženskah. Moški bodo popeljali svoj tok misli v fantazije, ženske pa bodo cenile vašo predanost in hkrati zavedanje meja ob prvem stiku.

  1. Poskrbite za dober »zadnji vtis«

Način vašega slovesa je morda celo še pomembnejši od začetnega pozdrava in pogovora. Študije so pokazale, da se ljudje najbolj spominjajo slabega slovesa, ki takoj zakrije vtis na celoten pogovor, pa čeprav je pogovor bil dober oziroma zanimiv.

  1. Bodite entuziastični in zavzeti, vendar ne preveč

Zelo pomembno je, da daste drugi osebi vedeti, da vas zanima in da vam je všeč. Vendar pa je hrkati zelo pomembno tudi to, da ne pokažete prevelikega navdušenja oziroma zanimanja, saj lahko to vašo simpatijo odvrne.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash