• -0.17C Novo mesto
  • 07:43
  • Ned, 08.12.2019

Šentjernejski malčki bodo v prihodnjih letih dobili nov vrtec

2085_DSCN3082_1024x731

Zunaj vrtca bodo uredili igrišča z novimi igrali in parkirišča.

Na lokaciji centralnega vrtca nameravajo v hitro razvijajoči dolenjski občini zgraditi dva nova vrtca, saj se soočajo s prostorsko stisko. Samo letos so morali najti prostor za dodatnih 60 varovancev, že sicer pa varstvo izvajajo na šestih lokacijah. Naložba naj bi za šentjernejsko občino stala približno 3,6 milijona evrov. Dve petini bodo skušali pokrili s subvencijo eko sklada.

ŠENTJERNEJ – Šentjernejski župan Radko Luzar je povedal, da nameravajo graditi pretežno z lesom, ob uspešni kandidaturi za sredstva eko sklada pa bodo finančno konstrukcijo sestavili že letos in objavili razpis za izbor izvajalca. Z deli bi lahko začeli prihodnje leto in sicer tako, da bi najprej zgradili povsem nov 10-oddelčni vrtec. Ko bo ta gotov, bodo starega porušili in na njegovem mestu zgradili nov osemoddelčni vrtec ter ga povezali z novogradnjo. Glede finančne konstrukcije je župan pojasnil, da ob denarju eko sklada in občinskemu vložku računajo tudi na sredstva javno-zasebnega partnerstva.

Za sodelovanje pri projektu se je že zanimalo nekaj šentjernejskih podjetij, občina pa je za obe gradnji zagotovila vsa potrebna dovoljenja, je nadaljeval župan, ki potrebo po več mestih v vrtcu pripisuje povečevanju prebivalstva v občini. Na občini so končali projekt za izvedbo del, ki je pogoj za prijavo za subvencijo eko sklada. Največ, kar lahko pridobijo od eko sklada, je 450 evrov subvencije na kvadratni meter površine objekta, kar ob 3000 kvadratnih metrih površine, ki jo načrtujejo za nov vrtec, pomeni približno poldrugi milijon evrov nepovratne podpore. S tem denarjem bi pokrili približno dve petini naložbe, je še povedal Luzar.

Stari vrtec bodo kasneje porušili

Po občinskih podatkih sta vrtca zasnovana tako, da bosta stavbi funkcionalno povezani v celoto. V drugem delu bodo zagotovili vse prostore, ki so vrtcu primanjkovali. Vsaka igralnica bo imela teraso z nadstreškom. Stari vrtec bo med gradnjo novega z notranjimi in zunanjimi površinami nemoteno deloval. Kasneje ga bodo porušili in zgradili novo dvonadstropno leseno-panelno montažno zgradbo, ki bo med drugim obsegala večnamenski prostor, telovadnico, prostore za zaposlene in druge oddelke ter razdelilnico hrane.

Zunaj vrtca bodo uredili igrišča z novimi igrali in parkirišča. Uredili bodo tudi servisno-intervencijsko pot ter tlakovali površine za pešce. Z zunanjo ureditvijo pa predvidevajo tudi spremembo prometne ureditve pri lokalnem zdravstvenem domu in šolskem dovozu za zaposlene. Denar za novi vrtec Šentjernejčani zbirajo tudi s prostovoljnimi prispevki v okviru poletnih občinskih prireditev Jernejevo. STA/D. R.