Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm

38
220 SEK

V Litiji za zdaj nujnih evakuacij še ni bilo, je pa reka Sava že prestopila bregove v nekaterih delih občine.

KRŠKO, LITIJA, ŠENTJERNEJ –Zvečer in ponoči se bodo krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Še pričakujemo krajevne poraste in razlivanja vodotokov,“ opozarja Agencija za okolje RS, za večji del, to pot vzhodni je razglašen rdeč alarm, poplave grozijo zdaj drugemu delu Slovenije. Petek je minil v katastrofi, ki je prizadela zahod Slovenije.

Kako pomagati prizadetim v poplavah?

Rdeči križ Slovenije:
Pošljite SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919 
Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Slovenska karitas:
Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS5 oz. KARITAS10 na številko 1919 
Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.

Krško in Novo mesto

„Popoldne je zaradi povišanja vodotoka reke Save prišlo do odpiranja zapornic na visokovodnem razbremenilniku v Vrbini. V občinah Brežice, Krško in Sevnica so prožena prostovoljna gasilska društva, ki preventivno izvajajo aktivnosti za preprečevanje škode zaradi poplav,“ poroča spletni portal Eposavje.com. V Krškem je bil izdan apel ljudem, da umaknejo vozila iz garažne hiše v Zatonu. Zaščitne vreče so polnili v Šentjerneju in ostalih krajih ob Krki, kjer omenjena reka često poplavlja.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

V Posavju so zaradi narasle Save v pripravljenosti. Vse hidroelektrarne na spodnji Savi so začasno zaustavili, njihove posadke so v pripravljenosti. Stanje še obvladujejo, probleme pa bi ob narasli Savi lahko povzročila še Krka. Ta sicer še ne poplavlja, Kolpa na Osilniškem pa je tik pred razlitjem, je za STA povedala županja Osilnice Alenka Kovač.

Pestro v Litiji

V Litiji za zdaj nujnih evakuacij še ni bilo, je pa reka Sava že prestopila bregove v nekaterih delih občine. Slednje velja za območje na Stavbah v Litiji, kjer je voda prešla vso oporno zaščito, pod vodo so tudi del Jevnice, spodnji del Kresnic, del stanovanjskih hiš v naselju Vernek in nekaj objektov v Spodnjem Logu in več kot 20 hiš v naselju Sava pri Litiji, je za STA naštel župan Litije Franci Rokavec.

Srce in pol: slovenski nogometaš Nik odstopi hišo poplavljenim,ex-nogometaš Marinko pa kar svojo dvorano (nadlani.si)

Kaj dela slovenska vladajoča politika v času katastrofe? Na terenu (le) Šarec (nadlani.si)

Dončić v Atenah misli na poplavljeno Slovenijo, tole je objavil na Instagramu (nadlani.si)

Današnje poplave v Sloveniji vzele več življenj, za gorah strela ubila planinca (nadlani.si)

Voda zaliva slovenske avtoceste, dve zaprti, tu seznam vseh zaprtih cest (nadlani.si)

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah (nadlani.si)

Vrag vzel šalo! Evakuacija v Celju (nadlani.si)

“Po naši oceni vodostaj v Litiji in okolici v tem trenutku še narašča,” je še ocenil Rokavec.

Na Gorenjskem malce boljše

Na Gorenjskem se situacija po vodni ujmi nekoliko umirja, saj je intenziteta padavin upadla. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi – Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, bojijo pa se novih padavin.

Na slovenskih cestah

Zaradi močnega deževja in poplav so po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest. Razmere se močno spreminjajo, poplavljena so nova območja, navaja prometnoinformacijski center. Voznike prosijo, naj spremljajo razmere na cestah in prilagodijo način vožnje.

Številka 112

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da je številka za klice v sili 112 zaradi številnih vprašanj, povezanih z vremenskimi ujmami, preobremenjena. Prebivalce zato pozivajo, naj ne kličejo na to številko, če res ni nujno, je za STA povedala predstavnica za stike z javnostjo na upravi Neja Pavlica.

Kdaj konec dežja?

Zvečer in ponoči bo oblačno s plohami in nevihtami, tudi močnejšimi nalivi. Jutri čez dan bo dež oslabel in do večera ponehal. Zvečer in ponoči bo oblačno s plohami in nevihtami, tudi močnejšimi nalivi. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

V soboto čez dan bodo padavine slabele, v južnih krajih bo popoldne še možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 18 do 25 °C. V noči na nedeljo bodo padavine prehodno ponehale. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda ponovno začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti bo popoldne nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. V torek bo jutro sveže in po nekaterih nižinah megleno. Čez dan bo sončno.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www

38
220 SEK