103 let in neustavljiva: odvzeli so ji avto, zdaj si želi moped

14. mar. 2024, ob 13.14
Posodobljeno pred 25 dnevi
6
70 SEK

V mirnem mestecu Bondena blizu Ferrare v italijanski deželi Emilia-Romagna je nedavni nočni dogodek pritegnil pozornost lokalne skupnosti in policije. 103-letna Giuseppina Molinari je bila ustavljena med vožnjo z avtomobilom, ki ga je vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja in brez avtomobilskega zavarovanja. Incident, ki se je zgodil okrog ene ure zjutraj, je postal predmet širše pozornosti, ko so italijanski policisti odkrili, da je zmedena voznica, stara 103 let, izgubila pot domov po obisku prijateljev.

Po tem, ko so ji izdali kazen in zaplenili vozilo, je bila Giuseppina odločena, da ne bo izgubila svoje neodvisnosti. V intervjuju za italijansko televizijo Rai je izrazila obžalovanje zaradi svojih dejanj in napovedala, da razmišlja o nakupu mopeda. “Želim si kupiti moped, da ne bi izgubila svoje neodvisnosti,” je dejala Molinari, ki trenutno kot alternativo uporablja kolo.

V Italiji več voznikov čez 100 let

V Italiji, kjer imajo dolgoletno tradicijo aktivnih voznikov tudi v poznejših letih, takšni primeri kot je Giuseppinina zgodba, niso redki. Na primer, Candida Uderzo je nekaj tednov po 100. rojstnem dnevu zaprosila za novo vozniško dovoljenje, da se lahko počuti bolj svobodno in neodvisno, ter da, po lastnih navedbah, ni v breme svojemu sinu. Tako je tudi Molinari želela ohraniti svojo mobilnost in neodvisnost, kljub svojim letom. V Italiji morajo vozniki, starejši od 80 let, vsaki dve leti pridobiti zdravniško potrdilo za nadaljnjo vožnjo, medtem ko v mnogih drugih evropskih državah podobnih pravil ni.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Giuseppinina zgodba je opomnik na pomembnost ohranjanja aktivnosti in neodvisnosti v vsaki starosti, hkrati pa poudarja potrebo po previdnosti in odgovornosti na cestah.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

6
70 SEK