Cvičkov vikend z novo izvoljenim kraljem

27. maj. 2024, ob 10.07
Posodobljeno pred 24 dnevi
63
100 SEK

Cvičkov vikend, ki je povezal kar 32 vinogradniških društev se je ta vikend dogajal večgeneracijsko v Novem mestu.

Cvičkarija 2024

Povorka, kronanje in druženje vinogradnikov.

  1. teden cvička, Cvičkarija ali Festival cvička je moderniziranje tradicionalnih uspešnih dogodkov kot je tudi Vigred, stari dolenjski Rock Otočec in še nekaj uspešnih zgodb, ki so kdo ve iz katerih razlogov izgubile prvinsko zgodbo v prostoru in času.
Cvičkarija 2024

Povorka, kronanje in druženje vinogradnikov.

Tradicionalna povorka društev, nastop godb, degustacija ocenjenih vin, kronanje kralja cvička in razglasitev ambasadorja cvička se je odvila v petek, 24. maja 2024. Krono je snel Marjan Jelenič, ki ga je v povorki spremljala godba in njegovi društveni vinogradniki iz Kostanjevice na Krki, med katerimi je bil prisoten tudi župan občine Kostanjevica na Krki, Robert Zagorc. Jelenič je krono predal svojemu nasledniku Andreju Grabnar: »Ta krona je uspeh moje družine. Brez družine bi vse te korake sam težko opravičil. Za podporo pa sem zelo hvaležen tudi Vinogradniškemu društvu Raka. «

Cvičkarija 2024

Povorka, kronanje in druženje vinogradnikov.

Študentska Cvičkarija, ki je že leta 2006 bila priljubljen dogodek generacij iz celotne Slovenije, ko so študentski domovi prepoznavno nosili majice kot najbolj aktivni »ambasadorji« cvička kar celo pomlad, je letošnje srečanje obogatila z študentskimi kmečkimi igrami in glasbenim večerom za žur. Hram novega kralja Andreja pa je z degustacijo njegovega cvička navdušil vse.

Cvičkarija 2024

Povorka, kronanje in druženje vinogradnikov.

Nedeljska Golažijada je na prireditveni prostor pripeljala predvsem tiste obiskovalce, ki so prišli pozdraviti izbor 27. vinske kraljice Slovenije, svojo publiko pa so zagotovo na dogodek tega vikenda v največjem številu pripeljali Firbci.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Cvičkarija 2024

Povorka, kronanje in druženje vinogradnikov. Izvoljeni ANDREJ GRABNAR.

Dogodka so se udeležili tudi povabljeni gostje in župani sosednjih novomeških občin. Društvo novomeških študentov je Cvičkarijo predstavilo v Ljublajni. V okviru Festivala cvička je potekalo tudi srečanje pevskih zborov v Trebnjem, promoviral se je turizem v zidanicah ter vinogradniška dediščina.

S.B.

Foto: S.B.

63
100 SEK