“Kumarofobija” pri mačkah: zakaj se mačke bojijo kumar?

09. feb. 2024, ob 06.02
Posodobljeno pred 2 mesecema
67
90 SEK

Internet je preplavljen z videoposnetki mačk, ki se prestrašeno odzivajo na kumare postavljene za njihov hrbet. Ta pojav je sprožil radovednost in številna vprašanja o vzrokih za takšno vedenje mačk. Zakaj pa se dejansko mačke bojijo kumar?

Mačke so naravno previdna bitja, saj so v naravi tako plenilci kot tudi plen. Čeprav so udomačene, njihovi instinkti ostajajo močni. Mačke so zato vedno pozorne na možne nevarnosti, še posebej na druge živali, ki bi jim lahko škodovale.

Mačke lahko kumare dojemajo kot grožnjo zaradi njihove podobnosti s kačami. Njihov evolucijsko razvit instinkt jih napelje, da previdno reagirajo na predmete, ki spominjajo na plazilce. Zato je možno, da mačka kumaro zamenja za kačo, kar sproži njen obrambni odziv in željo po umiku.

Postavitev kumare za mačkin hrbet, medtem ko je zaposlena, na primer med jedjo, v njej sproži nagon strahu in obrambe. Ta odziv je podoben človeškemu odzivu “boj ali beg”. Mačka se odzove s skokom ali begom, ker ne pričakuje, da se bo za njenim hrbtom nenadoma pojavil neznan predmet.

Mačke ne reagirajo nujno negativno na kumare zaradi njihove oblike ali vonja, ali ker bi bile podobne kačam, ampak zaradi nepričakovane prisotnosti kumare. Za mačko nepričakovani pojav predmeta v njenem prostoru povzroči presenečenje in strah.

Strokovnjaki za vedenje mačk opozarjajo, da namerno strašenje mačk s kumarami ni le neprimerno, ampak lahko vodi do dolgoročnih vedenjskih težav. Te vključujejo od bežanja do napadalnosti in lahko povzročijo, da se mačka v svojem domu ne bo več počutila varno.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Medtem ko so videoposnetki mačk, ki se bojijo kumar, morda videti zabavni, je pomembno razumeti, da tovrstno strašenje lahko resno škoduje vaši mački in vašemu odnosu z njo. Namesto tega je bolje najti druge, bolj prijazne načine za povezovanje z vašim kosmatim prijateljem in zagotoviti varno okolje, kjer se bodo počutili sproščeno in ljubljeno.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

67
90 SEK