VIDEO: Ogromna kača v Mostarju sprožila paniko

27. jun. 2024, ob 13.15
202
90 SEK

Video posnetek ogromne kače, ki se plazi po drevesu v bližini Mostarja, je te dni postal viralen in povzročil nemalo razburjenja med domačini in na družbenih omrežjih. A kot kaže, bi lahko bila zgodba o “pošasti” hitro razblinjena.

Tri metre dolga kača, kot je prikazana v posnetku, je na prvi pogled vzbudila skrbi, saj takšne velikosti niso običajne za področje Balkana. Vendar pa je Ivan Cizelj, direktor živalskega vrta Zagreb in priznan strokovnjak za kače, po ogledu videa podal mnenje, da gre morda za optično prevaro ali za navadnega goža, vrsto kače, ki je sicer največja v regiji, a njena običajna velikost ne presega dveh metrov.

“Kakovost posnetka in oddaljenost kače od kamere otežujeta natančno določitev vrste,” je povedal Cizelj za Jutarnji list. “Kača na posnetku bi lahko bila navadni gož, ki je sicer precej velik, a ne tako temen kot progasti gož, ki ga prav tako najdemo na tem območju.”

Navadni gož, pogost tudi v Sloveniji, lahko v redkih primerih doseže dolžino več kot dva metra. Značilna je njegova majhna glava s devetimi večjimi luskami, kar je tipično za nestrupene kače v regiji. “Čeprav so daljši primerki zelo redki, je povsem možno, da je kača na posnetku pravzaprav običajnejše velikosti, a je zaradi perspektive in morda nekoliko nenavadnega kota snemanja delovala večja,” dodaja Cizelj.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Medtem ko razprava o vrsti in velikosti kače še vedno poteka, strokovnjaki pozivajo javnost, naj ne naseda paniki in čaka na nadaljnje analize posnetka, ki bi lahko ponudile več jasnosti. Občani so sicer zaskrbljeni, a tudi radovedni, saj takšne pojave v svojem okolju niso vajeni.

Dokler ne bodo znani dodatni podatki, ostaja videoposnetek predmet številnih debat in špekulacij, a hkrati opominja na pomembnost razumevanja in spoštovanja divjega življenja tudi v urbanih območjih.

202
90 SEK