• C Novo mesto
  • 14:57
  • Ned, 26.05.2024

Kako poceni potovati?

Potovanja so sanje marsikoga, vendar pa s seboj prinesejo tudi stroške. Nekatere poti morda res zahtevajo veliko denarja, a s premišljenostjo se da tudi poceni potovati. Spodaj ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaše naslednje potovanje nepozabno, a tudi ugodno in brez velikih stroškov. Kakšna so torej poceni potovanja?

Poceni potovati: ste že pomislili na delo v tujini?

Vse se da, če se hoče. Tudi z manj denarja lahko potuješ čez oceane in vidiš kraje, za katere si nikoli nisi mislil, da jih boš videl. Ena od možnosti poceni potovanja je na primer delo čez ocean ali vsaj v tujini. Če ste se morda znašli v dvomih, ali vas delo doma sploh osrečuje, če vas ne ovirajo zasebne razmere in če ste človek, ki rad v življenju poskusi marsikaj, potem so ta poceni potovanja kot narejena za vas. Videli boste, da poceni potovati JE mogoče. Delovne izkušnje v tujini bodo popestrile vaš življenjepis, ob tem pa boste spoznali tudi nove ljudi, se morda naučili novega jezika, spoznali drugačno kulturo in videli povsem novi svet. Možnost poceni potovanja je veliko, od varušk potovanje3(tako imenovani au pair) do natakarjev, stevardes, gostinskih delavcev, turističnih vodičev, delavcev v igralnicah in na ladjah, v tujih smučarskih središčih … Nenazadnje v mnogo državah ponujajo tudi sezonsko obiranje sadja (ali čaja) ali druga sezonska dela, ki so v resnici poceni potovanja. Treba je samo malce pobrskati po spletu in dobra priložnost za poceni potovanja vam ne uide. Bodite odprti in pripravljeni, da zapustite svoje območje udobja. In odprle se vam bodo povsem nove možnosti za poceni potovanja.

Poceni potovanja omogočajo poceni letalske karte

Kadar vam želja, da bi leteli nekam daleč, ne da miru, a za to nimate denarja, bodite potrpežljivi. Poceni potovanja se bodo izkazala za mačji kašelj, ko boste malce raziskali, kako pridobiti poceni letalske karte, ki so seveda odvisne od letnega časa oziroma sezone, dosegljive pa so tudi posebne potovalne kartice (na njih zbiraš točke), ki z nekaj truda omogočijo poceni potovanja oziroma lete. Če vam kartice niso všeč, morda najdete ugodno ponudbo letalskega prevoznika, ki bo v zameno za poceni potovanje na primer zahteval, da kupite kakšno malenkost v njegovi trgovini. Če se ne želite vpletati v takšne »menjave«, potem bodite potrpežljivi in pač iščite najcenejše letalske vozovnice. Če želite potovati okoli novega leta, potem pozabite na poceni potovanje, če pa v času zunaj sezone, potem pa zna biti karta precej cenejša.

potovanje1Tudi nastanitev je pomemben dejavnik poceni potovanja

Morda bi se tokrat odrekli hotelu ali apartmajem in se dogovorili, da prespite pri domačinih. Veliko ljudi je odprtih za takšne ideje, popotnik pa težav, kako poceni potovati, ne bo imel več. Na spletu je na voljo veliko organizacij, prek katerih lahko najdete ljudi, ki ponujajo prenočišča, morda tudi hrano in celo ogled lokalnih znamenitosti – vse v paketu. Nekateri bodo vse to naredili za minimalne zneske, kdo celo zastonj. Če ste že slišali za tako imenovani couchsurfing, potem veste, o čem govorimo. Včasih pač dobiš sobo, včasih dejansko le kavč, a izkušnje tega poceni potovanja bodo neprecenljive.

Zlasti v Ameriki je priljubljeno tako imenovano čuvanje hiš. Če si nastanitve ne morete privoščiti, potem si poceni potovanja lahko omislite v hiši tujca, ki ga v tistem času ne bo doma, boste pa vi namesto njega pazili, da bo v hiši vse ostalo tako, kot je treba.

Poleg tega na potovanjih veliko zapravimo tudi za hrano. Če imate nastanitev, ki omogoča kuhanje oziroma samostojno pripravo obrokov, se poslužujte tudi tega. Seveda ne smete zamuditi lokalnih kulinaričnih posebnosti, a veliko boste prihranili, če boste kosilo skuhali doma, v restavraciji pa si privoščili le večerjo.

Poceni potovati po ZDA ni enako kot poceni potovati v Indiji

Pomembna je tudi destinacija. Medtem ko vsakdan v središču New Yorka zahteva kar nekaj denarja, v indijskih vasicah in marsikje drugje čez dan lahko pridete že za nekaj evrov. Le pozanimati se je treba.

Štopanje? Zakaj pa ne, tudi to so poceni potovanjapotovanje2

V srednji šoli ste gotovo vsaj kdaj dvignili palec in se tako brezplačno peljali. Tudi na takšen način si lahko omislite poceni potovanja, saj je štopanje v večjem delu sveta še vedno zelo priljubljeno, seveda tudi po Evropi. Znani so primeri ljudi, ki so dobesedno preštopali celotno Skandinavijo ali Srednjo Ameriko, le malo iznajdljivosti in prilagodljivosti je treba.

Za konec še nekaj kratkih namigov za poceni potovanja:

  • Popust na železniške vozovnice bo morda veliko večji, če jih boste rezervirali vnaprej.
  • Spanje v študentskih domovih ali hostlih je poceni in prinaša drugačne izkušnje.
  • Če ste študent, izkoristite to za poceni potovanja. Marsikje študentje dobijo visoke popuste na različne storitve.
  • Omejite, koliko denarja boste porabili na dan in se tega držite. Poceni potovati pomeni tudi manj zapravljati, na primer za spominke, na katerih se nabira prah.
  • V veliko državah lahko izpogajate ceno prevoza in nastanitve, zlasti v državah tako imenovanega tretjega sveta, zato vnaprej raje ne rezervirajte prevozov, izletov in hotelov. Poceni potovanja si lahko uredite šele na mestu samem.

potovanjeKakor koli obrnete, poceni potovanja so mogoča, potrebno je le nekaj iznajdljivosti in nenazadnje tudi potrpežljivosti ter smisla za to, da znate zgrabiti pravo priložnost. Poceni potovati se da, ne le po Sloveniji, ampak tudi v tujini, kjer se vse bolj uveljavljajo tako imenovani alternativni načini potovanj. Naj tudi vam poceni potovanja postanejo resničnost.

Avtorica: M. S.
Foto: Pixabay