• C Novo mesto
  • 15:50
  • Čet, 28.10.2021

Lego kocke za velike in male mojstre

Ko pomislimo na dansko, pomislimo na moderno pohištvo, pivo in peciva, zagotovo pa so najbolj znan izvoz v državi drobne igrače – lego kocke. Samo v letu 2016 je bilo prodanih več kot 75 milijard barvitih plastičnih lego kock, 85-letno podjetje, ki stoji za njimi, pa kraljuje kot eden največjih svetovnih proizvajalcev igrač. Toda če ne bi bilo niza požarov in iznajdljivega mizarja –  lego kocke morda ne bi bile dela našega življenja.

Lego kocke in njihova zgodba segajo v dni pred električno energijo v dansko delavnico za obdelavo lesa. Takrat je bil Billund prikrita vas, Ole Kirk Christiansen pa zgolj preprost mizar z ambicijami. Christiansen je kot mlad človek svojo ljubezen do igranja z lesom spremenil v posel in leta 1916 odprl svojo delavnico.

Lego kocke

Lego kocke

Sprva je Christiansenova delavnica proizvajala pohištvo, kot so lestve, stolčki in likalne deske. Toda leta 1924, tako ko je želel razširiti svoje uspešno poslovanje, sta sinova po nesreči v trgovini zažgala kup lesnih sekancev. Plameni so uničili celotno zgradbo – in družinski dom.

Drugi bi se morda odpovedali svojim sanjam, toda Christiansen je ogenj videl kot izgovor za preprosto izgradnjo večje delavnice. Tragedija pa se je še nadaljevala. Leta 1929 je ameriška borza pahnila svet v depresijo, Christiansensova žena pa je umrla leta 1932. Christiansen je zaradi osebne in finančne stiske odpustil večino svojega osebja in se boril za to, da bi dosegel konec tragediji, ki ga je spremljala od zanetenega požara.

Malokdo je vedel, da bodo te tragedije postavile temelje za eno od velikih poslovnih zgodb. Ker so bili časi tako težki, se je Christiansen odločil, da bo uporabil svoj les za ustvarjanje poceni blaga, ki bi ga dejansko lahko prodali. Med drugi je začel izdelovati tudi poceni igrače.

Odločitev se sprva ni izplačala. Christiansen je pravzaprav zdrsnil v stečaj, vendar ni hotel prenehati izdelovati igrač. Njegova ljubezen do igrač je gnala družbo naprej, tudi ko je ta hromila. Celo podjetje se je preimenovalo, da bi odražalo njegovo novo smer: leg godt ali »dobro igraj«, ki je kasneje postalo LEGO.

Christiansen je bil morda dober oblikovalec pohištva, vendar se je izkazalo, da je briljanten proizvajalec igrač. Kmalu so njegovi prototipi za iznajdljive modele avtomobilov in živali ter njegove čudovite igrače za vleko pridobili nacionalno bazo oboževalcev. Njegova uspešnica, lesena raca, katere kljun se odpre in se zapre, ko jo potegnemo, je postala hrepeneča zbirka.

Lego kocke

Lego kocke

Leta 1942, ko je Nemčija okupirala Dansko in nov požar je ogrozil Christiansenova sredstva za preživetje – njegova celotna tovarna je namreč ponovno zgorela do tal. A do takrat je bil dovolj uveljavljen, da je lahko preživel in delal naprej. Ko se je končala druga svetovna vojna, so mnogi tradicionalni proizvodni izdelki široke porabe, preprosto niso bili na voljo. Kot rezultat tega so se številni proizvajalci zavzeli za napredek plastike, da bi ustvarili poceni alternative.

Med njimi: brizganje plastike, pri katerem se stopljena plastika vlije v zareze natančnega kalupa. Vendar je danska vlada zaradi pomanjkanja materiala prepovedala komercialno uporabo plastike do leta 1947. Kljub prepovedi je Christiansen leta 1946 kupil prvi danski stroj za brizganje plastike in začel z njim eksperimentirati s svojimi igračami. Leta 1947 so ga končno dovolili uporabljati za blago, ki ga je lahko prodal – in do leta 1949 je podjetje ustvarjalo plastični izdelek z imenom Automatic Binding Bricks, predhodnik tega, kar danes poznamo kot lego kocke.

Igrača je zelo podobna sodobni lego kocki in po podatkih podjetja LEGO je dejstvo, da je bilo njeno ime angleško, ne dansko.

Igračo je navdihnile plastične opeke, ki jih je izumilo britansko podjetje Kiddicraft. Pri podjetju LEGO pravijo, da se je Kiddicraft strinjal, da LEGO uporabi njihov dizajn, vendar je slednji vseeno leta 1981 pravice za opeke Kiddicraft uradno odkupil od potomcev njihovih izumiteljev.

Christensen in njegov sin Godtfred sta na britanskem dizajnu izboljšala obliko in začela prodajati plastične opeke (lego kocke) v letu 1949. Čeprav niso bile najbolj priljubljene na začetku, so lego kocke z leti postajale vse bolj iskane.

Ole Kirk je umrl leta 1952, tako je njegov sin prevzel izdelavo preprostih vezivnih opek kot osnove celovitega »System of Play«. Zasnovan po načelu, da se morajo vse lego kocke medsebojno povezati – ter povečati domiselni potencial otrok in prodaje – je sistem postal temelj sodobnega LEGO podjetja. To pomeni, da se lahko katera koli lego kocka, proizvedena od leta 1955, med seboj spoji.

Lego kocke

Lego kocke

Le pet let po lansiranju sistema System Play je LEGO utrpel tretji katastrofalni požar. Kot prvi je tudi ta plamen zapečatil usodo podjetja: Ker je ogenj požgal ves lastni inventar lesenih igrač, se je družba odločila, da bo za vedno opustila les in se naprej na pot podala samo s plastiko, v mislih pa je imelo predvsem lego kocke.

Danes ta odločitev pomeni velik posel. Billund, neznano mesto Ole Kirka, je turistična destinacija, skupina LEGO pa se je vpisala v zgodovino kot industrijski velikan. Vprašanje če bi danes poznali lego kocke, če ne bi bilo požarov, ki so skoraj trikrat uničili družinske sanje.

Skupina LEGO je zdaj četrti največji proizvajalec igrač na svetu. Gre za zasebno podjetje, ki po vsem svetu zaposluje več kot 5000 ljudi. Približno 150 oblikovalcev 18 narodnosti oblikuje in načrtuje elemente za vse različne komplete Lego. Ti kompleti se prodajajo v več kot 130 državah.

Poslanstvo in vizija skupine Lego je »Spodbuditi otroke k raziskovanju in izzivanju lastnega ustvarjalnega potenciala«.

 

Avtor: M.V.

Slike: Pixabay