• C Novo mesto
  • 19:59
  • Pet, 22.09.2023

Končno! Količina padavin se počasi zmanjšuje

V nedeljo popoldne se obetajo nevihte, ki pa naj ne bi prinesle večjih dodatnih količin dežja.

KRANJ – Količina padavin se počasi zmanjšuje, zato je Agencija RS za okolje (Arso) stopnjo opozorila znižala na rumeno. Umirjati so se začele tudi hidrološke razmere z izjemo spodnje Save, kjer največ težav pričakujejo na sotočju Krke in Save. V nedeljo popoldne se obetajo nevihte, ki pa naj ne bi prinesle večjih dodatnih količin dežja.

Kako pomagati prizadetim v poplavah?

Rdeči križ Slovenije:
Pošljite SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919 
Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Slovenska karitas:
Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS5 oz. KARITAS10 na številko 1919 
Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal meteorolog z Arsa Brane Gregorčič, so v zadnjih urah namerili manj dežja. Pričakujejo, da se bo količina padavin danes še zmanjšala. V nedeljo popoldne bo državo od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo prinesla možnost neviht. V noči na ponedeljek se bo ozračje nato umirilo, v nadaljevanju prihodnjega tedna pa kaže na sončno in stabilno vreme.

Številne reke ostajajo razlite, a se razmere ne poslabšujejo več tako drastično, je pojasnil hidrolog Janez Polajnar z Arsa. Zaradi nočnega deževja so nekatere reke še porasle, a v manjšem obsegu, bodo pa zato začele upadati pozneje.

Poslabšujejo pa se razmere v spodnjem toku Save, kjer je pretok trenutno 1600 kubičnih metrov na sekundo. Čez dan se bo še nekoliko povečal, saj bo večjo količino vode prispevala tudi naraščajoča Krka. Največ težav zato pričakujejo na sotočju Krke in Save, zlasti na območju Krške vasi z okolico.

Savinja še vedno poplavlja, vendar ne narašča več. Poplavlja tudi Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok, je povedal Polajnar. “Pretok Mure je 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov, a se zaenkrat ne razliva,” je dejal.

To je Slovenija: gasilci z vseh koncev na pomoč na Koroško in v Savinjsko dolino (nadlani.si)

Apokalipsa na Koroškem, oglasila se je županja Črne: “Počutim se tako nemočno kot še nikoli, kraj Žerjav je uničen!” (nadlani.si)

Slovenski kolesarski as po zmagi na Poljskem: celotno nagrado bo dal za prizadete v poplavah (nadlani.si)

Ponoči reševali 2000 ljudi iz kampa v Čateških Toplicah, evakuacija tudi v Medvodah (nadlani.si)

Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm (nadlani.si)

Srce in pol: slovenski nogometaš Nik odstopi hišo poplavljenim,ex-nogometaš Marinko pa kar svojo dvorano (nadlani.si)

Kaj dela slovenska vladajoča politika v času katastrofe? Na terenu (le) Šarec (nadlani.si)

Dončić v Atenah misli na poplavljeno Slovenijo, tole je objavil na Instagramu (nadlani.si)

Današnje poplave v Sloveniji vzele več življenj, za gorah strela ubila planinca (nadlani.si)

Voda zaliva slovenske avtoceste, dve zaprti, tu seznam vseh zaprtih cest (nadlani.si)

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah (nadlani.si)

Vrag vzel šalo! Evakuacija v Celju (nadlani.si)

V drugih delih države pričakujejo postopno umirjanje hidroloških razmer. “V nedeljo bo večina rek še naprej upadala. Izjema so spodnji tokovi večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura,” je dejal.

Ob nevihtah, ki jih pričakujejo v nedeljo popoldne, niso izključeni narasli vodotoki, a bodo nevihte potovale hitro, zato večjih težav najverjetneje ne bo, je dodal.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Arso