• C Novo mesto
  • 18:44
  • Pet, 22.09.2023

FOTO: Slovenska vojska prišla do Črne na Koroškem, razmere obupne in kritične

Medtem so na Koroškem razmere napete tudi v Slovenj Gradec in na Ravnah, Mežičanki z otrokom so pomagali avstrijski reševalci.

ČRNA NA KOROŠKEM – V Črno na Koroškem, ki je bila od petka zjutraj zaradi posledic naraslih vodotokov in zemeljskih plazov odrezana od sveta, se je uspelo prebiti Slovenski vojski, je na seji vlade povedal minister za obrambo Marjan Šarec. Medtem so na Koroškem razmere napete tudi v Slovenj Gradec in na Ravnah, Mežičanki z otrokom so pomagali avstrijski reševalci.

Kako pomagati prizadetim v poplavah?

Rdeči križ Slovenije:
Pošljite SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919 
Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Slovenska karitas:
Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS5 oz. KARITAS10 na številko 1919 
Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.

Policija je ob tem potrdila, da so ujme terjale četrto smrtno žrtvo. Gre za starejšega moškega, ki je živel na obrežju Save na območju Tomačevega.

Po poročanju spletnega Večera je vojska z dvema helikopterjema in skupno 30 vojaki, ki so se nekateri tja podali tudi peš, dopoldne prispela v Črno na Koroškem. Minister Šarec pa je glede vojaške pomoči danes na seji vlade povedal še, da se druga enota Slovenske vojske peš prebija do Ljubnega in Solčave.

Črna na Koroškem je bila od petka zjutraj odrezana od sveta, saj so bile poleg prometnih prekinjene tudi telefonske povezave, zato podatki o razsežnosti ujme v tej občini še niso znani. Je pa znano, da je zelo narasla reka Meža, ki poplavlja vzdolž celega toka, od Črne do Dravograda.

Vzdolž toka reke Meže je uničenih ali poškodovanih veliko mostov, na več mestih je odneslo glavno prometno žilo po dolini, poplavljenih je veliko objektov, tudi v Mežici. Tam so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA posredovali reševalci nujne medicinske pomoči iz avstrijskega Velikovca, ki so pomagali mamici s 14 dni starim novorojenčkom. Prepeljali so ju v bolnišnico v Celovcu, je za avstrijsko tiskovno agencijo povedala predstavnica Rdečega križa Melanie Reiter.

Razmere so še vedno kritične tudi v drugih krajih po Koroški. Na območju občine Ravne na Koroškem je zaradi narasle Meže od prometnih poti odrezan del naselja Dobrije. Poplavljen je velik del Prevalj, kjer je narasla Meža prav tako poškodovala ali uničila mostove in odseke cest ter drugo komunalno infrastrukturo.

Iz tamkajšnjega obrata Leka, kjer zaključujejo letni dopust, pa delavcem sporočajo, da se zaradi izrednih razmer začetek proizvodnje zamika vsaj za en dan. Več informacij glede začetka proizvodnje bo znanih v ponedeljek, ko bodo vse sodelavce pravočasno obvestili prek javnih medijev, če do takrat povezave s telekomunikacijskim omrežjem še ne bodo vzpostavljene. Vse zaposlene hkrati prosijo, da se, če imajo to možnost, povežejo s svojimi vodji.

Veliko škode so narasla reka Mislinja in drugi vodotoki povzročili na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kjer se je sprožilo tudi veliko plazov. Mislinja je odnesla del glavne ceste Slovenj Gradec-Dravograd, ki ni prevozna tudi zaradi uničenega mostu v Otiškem Vrhu.

Posnetek iz Celja šokiral Slovence, to sta počela med poplavami (nadlani.si)

Apokalipsa na Koroškem, oglasila se je županja Črne: “Počutim se tako nemočno kot še nikoli, kraj Žerjav je uničen!” (nadlani.si)

To je Slovenija: gasilci z vseh koncev na pomoč na Koroško in v Savinjsko dolino (nadlani.si)

Slovenski kolesarski as po zmagi na Poljskem: celotno nagrado bo dal za prizadete v poplavah (nadlani.si)

Ponoči reševali 2000 ljudi iz kampa v Čateških Toplicah, evakuacija tudi v Medvodah (nadlani.si)

Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm (nadlani.si)

Srce in pol: slovenski nogometaš Nik odstopi hišo poplavljenim,ex-nogometaš Marinko pa kar svojo dvorano (nadlani.si)

Kaj dela slovenska vladajoča politika v času katastrofe? Na terenu (le) Šarec (nadlani.si)

Dončić v Atenah misli na poplavljeno Slovenijo, tole je objavil na Instagramu (nadlani.si)

Današnje poplave v Sloveniji vzele več življenj, za gorah strela ubila planinca (nadlani.si)

Voda zaliva slovenske avtoceste, dve zaprti, tu seznam vseh zaprtih cest (nadlani.si)

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah (nadlani.si)

Vrag vzel šalo! Evakuacija v Celju (nadlani.si)

Vzhod Slovenije pripravljen na poplave, spet gori rdeči alarm (nadlani.si)

Po podatkih s spletne strani občine je od Slovenj Gradca še vedno odrezan Razbor, župan Tilen Klugler pa je v današnji izjavi med drugim dejal, da je v občini ogroženih veliko stanovanjskih objektov in da se je sprožilo veliko plazov. Dopoldne so morali zaradi grozečega plazu evakuirati stanovalce desetih stanovanjskih objektov na območju Pameč. Prav toliko so jih s tega območja evakuirali že v petek. Pod vodo sta celotno Podgorje in Šmartno, v stanovanjskih blokih v naselju S8 pa so zalite kleti.

Zaradi neurij in poplav je še vedno obvezno prekuhavanje pitne vode za naselja Mislinjska Dobrava, Tomaška vas in Turiška vas. Prav tako je priporočljivo prekuhavanje pitne vode na vseh ostalih območjih v Mestni občini Slovenj Gradec in Občini Mislinja. Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec prosi tudi za varčno uporabo pitne vode.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: TW Slovenske vojske